Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka - Jižní Čechy Teď!
25. 5. 2019 11:49

Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka

Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
Zobrazit galerii (14)
Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka
SOBĚSLAV – V páteční podvečer 24. května se sešli přátelé Soběslavské pekárny v Klubu Černá kočka. Své umění zde předváděl mistr kulinář Petr Stupka. Tématem kulinářské akce byl chřest z českých polí. Návštěvníkům Petr Stupka nabídl jeho variace v pětichodovém menu. V úvodu ředitel pekárny Josef Kouba zmínil několik zajímavostí o této zelenině: „Pěstování chřestu bylo za první republiky vyhlášené na Ivančicku. Bývala to prvorepubliková pochoutka. Pak po válce, když bylo potřeba lidi nasytit, se chřest také jako buržoazní zelenina vyřadil z pěstebních plánů. Rostlina má mnoho léčivých účinků na lidský organismus, například významně posiluje cévní systém.“

Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka - Jižní Čechy Teď!

Pak Petr Stupka rozehrál své kuchařské umění. Přípravu jednotlivých chodů prokládal zkušenostmi nejen ohledně přípravy chřestu, ale také z kuchyní jiných zemí, třeba Anglie.

Použitý chřest pochází z Mělnicka. Kulinář Petr Stupka postupně popsal jednotlivé barevné varianty chřestu a uvedl několik rad pro jeho přípravu: „Nejdůležitější je chřest povařit pouze krátce, aby na skus křupnul.“

Menu zahajoval chřestový salát s tuňákovou majonézou. Na závěr si hosté pochutnali na koktejlu s medovým chřestem a jahodami.

Eva Výborná
Eva Výborná
Eva Výborná
Eva Výborná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.