Mistr kuchař Petr Stupka kouzlil v Klubu Černá kočka













Zobrazit galerii
(14)

SOBĚSLAV – V páteční podvečer 24. května se sešli přátelé Soběslavské pekárny v Klubu Černá kočka. Své umění zde předváděl mistr kulinář Petr Stupka. Tématem kulinářské akce byl chřest z českých polí. Návštěvníkům Petr Stupka nabídl jeho variace v pětichodovém menu. V úvodu ředitel pekárny Josef Kouba zmínil několik zajímavostí o této zelenině: „Pěstování chřestu bylo za první republiky vyhlášené na Ivančicku. Bývala to prvorepubliková pochoutka. Pak po válce, když bylo potřeba lidi nasytit, se chřest také jako buržoazní zelenina vyřadil z pěstebních plánů. Rostlina má mnoho léčivých účinků na lidský organismus, například významně posiluje cévní systém.“
Pak Petr Stupka rozehrál své kuchařské umění. Přípravu jednotlivých chodů prokládal zkušenostmi nejen ohledně přípravy chřestu, ale také z kuchyní jiných zemí, třeba Anglie.
Použitý chřest pochází z Mělnicka. Kulinář Petr Stupka postupně popsal jednotlivé barevné varianty chřestu a uvedl několik rad pro jeho přípravu: „Nejdůležitější je chřest povařit pouze krátce, aby na skus křupnul.“
Menu zahajoval chřestový salát s tuňákovou majonézou. Na závěr si hosté pochutnali na koktejlu s medovým chřestem a jahodami.
Diskuse k článku