Moderní škola s tradicí: V Táboře vychovávají odborníky a řemeslníky, kteří se neztratí
Dobré zázemí, moderní vybavení a kvalitní obory, co budou žáky bavit. To slibuje Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky v Táboře.
PR článek
Škola dnes nabízí dva typy tříletých oborů s výučním listem, obory technické (automechanik, autoelektrikář, instalatér) a obory gastronomické (kuchař – číšník, cukrář).
„Podařilo se také obnovit výuku tradičního oboru řezník, který vyučujeme jako jediná škola v Jihočeském kraji,“ zmiňuje ředitel školy Radek Cícha. Absolventi těchto oborů mají možnost pokračovat v nástavbových oborech podnikání a získat tak k výučnímu listu i maturitu.
Škola vyučuje čtyři čtyřleté maturitní obory se zaměřením na veřejnosprávní činnost, hotelnictví, informační služby – knihovnictví, ekonomika podnikání.
Budovy v areálu středních škol a na odloučených pracovištích proběhly v posledních letech modernizací. V roce 2012 byla zahájena celková rekonstrukce všech učebnových pavilonů, prostorů školní kuchyně a jídelny i obou budov domova mládeže. Poté navázala rekonstrukce tělocvičen, spojovací chodby a vstupní haly a okolí. Střediska pro praktické vyučování dílen technických oborů v Chýnovské ulici prošla celkovou rekonstrukcí a poskytuje důstojné prostředí pro přípravu budoucích automechaniků, autoelektrikářů a instalatérů.
Restaurace Beseda s minipivovarem
Chloubou školy v gastronomických oborech je školní restaurace Beseda v historické budově na Žižkově náměstí v Táboře. V horních patrech se nachází středisko praktického vyučování pro obor cukrář. Ve sklepení pod restaurací pak vzniklo Muzeum pivovarnictví v Táboře a škola provozuje i minipivovar s výrobou speciálních piv značky Lichvice.
Škola umožňuje tzv. prostupné obory, kdy mohou žáci změnit původně zvolený obor na jiný.
Stačí napsat rozdílové zkoušky. Absolventi se nemusí bát o uplatnění, už během studia si mohou najít práci u některé z renomovaných spolupracujících firem, jako je třeba Madeta, Škoda, Kostelecké uzeniny, hotely Palcát nebo Nautilus.
Studenti zazářili na Pražském hradě
Žáci gastronomických oborů zajišťovali obsluhu hostů na Pražském hradě při příležitosti předávání státních vyznamenání. Prezident Petr Pavel přijal ve středu 5. února v prostorách Pražského hradu prezidenta Portugalské republiky, Marcela Rebela de Sousu. Servisu slavnostní večeře se zúčastnili studenti ze 2. a 3. ročníku oboru kuchař – číšník a management hotelového provozu.
Žáci měli jedinečnou příležitost obsluhovat Jeho Veličenstvo krále Nizozemska během oficiální návštěvy České republiky. Slavnostní večeře se konala na Pražském hradě v Rudolfově galerii. Tato výjimečná událost byla pro studenty nejen velkou ctí, ale zároveň i důkazem vysoké úrovně jejich odborných dovedností, které si během studia na škole osvojili.
Úspěšní i na soutěžích
Studenti se pravidelně účastní odborných soutěží. První místo v krajském kole prestižní soutěže Učeň instalatér 2025 potvrdilo vysokou úroveň technického vzdělávání školy. Stejně tak excelovali budoucí řezníci, když získali zlato v soutěži Chlumecký lev. Humanitní obory nezůstaly pozadu, žák čtvrtého ročníku oboru informační služby – knihovnictví zvítězil v okresním kole Dějepisné olympiády. Kreativitu a zručnost předvedli také cukráři, kteří si odnesli první místo ze soutěže Karmelské slavnosti v kategorii sweet bar.
-PI-

Diskuse k článku