Na Budějovicku uvařili destinační pivní speciál - Jižní Čechy Teď!
Na Budějovicku uvařili destinační pivní speciál - Jižní Čechy Teď!
Na Budějovicku uvařili destinační pivní speciál - Jižní Čechy Teď!
15. 6. 2023 11:07

Na Budějovicku uvařili destinační pivní speciál

Na Budějovicku uvařili destinační pivní speciál
Zobrazit galerii (3)
Na Budějovicku uvařili destinační pivní speciál
Pivní speciál, jako součást propagace regionu. Zástupci turistické oblasti Budějovicko ve spolupráci s Fakultou zemědělskou a technologickou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uvařili letní pivní speciál. Pivo vzniklo v univerzitním minipivovaru a bude součástí kampaně na podporu cestovního ruchu.

Na Budějovicku uvařili destinační pivní speciál - Jižní Čechy Teď!

Várku piva v limitované letní edici tento týden uvařili manažeři destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko spolu se sládkem Výzkumného a výukového minipivovaru. „Jedná se o součást kampaně, která slouží k propagaci cestovního ruchu na Budějovicku. Komunikujeme v ní nejen bohatou pivovarskou tradici našeho regionu, ale také řadu malých i velkých pivovarů v této oblasti. Pivo je atraktivní téma, které nám pomáhá přilákat návštěvníky,“ uvádí marketingový manažer turistické oblasti Budějovicko Vojen Smíšek a dodává, že právě uvařením letního speciálu chce destinační společnost přiblížit zajímavá rukodělná piva z budějovických pivovarů veřejnosti.

Na území turistické oblasti Budějovicko se nachází celkem jedenáct pivovarů, které spadají do takzvané Pivní stezky Budějovicko. Kromě dvou velkých budějovických podniků se jedná o malé pivovary, mezi které patří také Výzkumný a výukový minipivovar. Destinační speciál, který v něm tento týden vznikl, je typu IPL neboli India Pale Lager.
„Sladovým složením a rmutovacím postupem je toto pivo totožné s tradičním ležákem, který je pro Budějovicko a Čechy typický. Odlišuje se však použitím amerických a novozélandských chmelů, které pivu dodají ovocné a citrusové tóny a svěží letní charakter,“ popisuje Ing. Vlastimil Nohejl, sládek Výzkumného a výukového minipivovaru.

Pivo bude nyní kvasit a potom několik týdnů zrát v tanku. Veřejnost ho ochutná na začátku července. K dostání bude v PET lahvích na informačních centrech v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou, čepované pak ve Studentském klubu Kampa v kampusu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. „Kdo limitovanou edici piva nestihne, může ochutnat řadu zajímavých piv z jedenácti budějovických pivovarů. Ta jsou dostupná po celý rok a jsou výtečná,“ říká Vojen Smíšek.

Univerzitní minipivovar předává tradici

Výzkumný a výukový minipivovar Fakulty zemědělské a technologické byl založen v roce 2016. Jeho cílem není pouze zásobovat okolí akademickým pivem Čtyrák, ale zejména pracovat na poli výzkumu a výuky v oblasti pivovarnictví v rámci předmětů Katedry potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů na Fakultě zemědělské a technologické. Hraje také důležitou roli v předávání staleté pivovarnické tradice na Budějovicku. Know-how však nepředává pouze studentům univerzity, ale také sládkům z rodinných minipivovarů i nadšeným domovárečníkům. „V rámci minipivovaru nabízíme také individuální i skupinové kurzy výroby piva pro veřejnost. Od využití základních domovárečných technologií, přes profesionální varnu, až po kurz Pivovarník sladovník. Po složení zkoušek v tomto kurzu získá zájemce osvědčení o úplné profesní kvalifikaci a možnost žádat o živnostenský list v tomto oboru,“ uvádí doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D., vedoucí Katedry potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů FZT JU.

Informace o Pivní stezce Budějovcko naleznete na ​​bit.ly/pivnistezka

Ve spolupráci s Fakultou zemědělskou a technologickou, Jihočeské univerzita v Českých Budějovicích

-pi-/Vojen Smíšek

 

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.