Na letním posezení pod lipami bodovala exotika i tradiční recepty












































HRAZANY – Letos neměli hrazanští hasiči možnost uspořádat tradiční pouťové oslavy. O přátelské setkání se ale nechtěli ochudit. Domluvili tedy tedy náhradní termín, aby se mohli společně sejít.
Shodli se na sobotě 26. července odpoledne a letní posezení pod lipami v hrazanském parku mohlo začít. Od patnácti hodin mohli sousedé a známí přinést něco k zakousnutí ke kávě, pivu nebo vínu ze své kuchyně. Navzájem pak degustovali a která chuťovka koho oslovila, ten recept dostal nezávislý hlas. Vítěz jich musel nasbírat nejvíc.
Sousedská setkání mají na venkově tradici
Konkrétně v Hrazanech se podle pamětníků setkávali sousedé nejdřív v neděli. Usedali pod lipami na balvanech a povídali si. Později chtěli pánové chodit na pivo, ale poblíž nebyla hospoda v provozu. Tak se vydali vždy do nedaleké vesnice a v hostinci si nechali načepovat čtyřicet piv do várnice. Tu si v roce 1986 vypůjčil Václav Mošanský na vojně a už mu zůstala dodnes. „Střídali jsme, abychom pro pivo dojeli. Každý dal dobrovolný příspěvek do kasičky a nikdo nepočítal, co kdo vypil a zaplatil,“ vzpomíná. „Ale nashromáždili jsme tolik, že to vyšlo na dvě akce zdarma. Nakoupili jsme i špekáčky a limonády pro děti,“ dodal.
Další z pamětníků přiblížil, že se nemuseli svolávat pomocí telefonů, e-mailů či AI. Dřív stačilo domluvit se nebo jet kolem a kdo chtěl, zastavil se na občerstvení a kus řeči. Zavzpomínal i na oblíbené ryby pečené s bramborami na horkém popelu či dřevě.
Vyrovnaný souboj. Buchty, nebo čatní?
Dvacet pět delikates soutěžilo o přízeň návštěvníků. Nabízel se rybízový mls, sýrové chipsy, bramborové krokety s pikantní masovou směsí a domácí tatarka, pivní pomazánka, piškotové dortíky s malinami, jednohubky s pomazánkou co dům dal, plněné rohlíky, falešný humr, Indie, jahodové řezy, zapečené jednohubky, kanapky se sušenými rajčaty, sametová roláda, buchta s polevou, listové peřinky, buchta Margot, české buchty, slané šneky, meruňkový koláč, slaný bonbon či tvarohové řezy,
Své želízko v ohni měl i teprve jedenáctiletý Přemek Tesař. Nejmladší účastník se na soutěž moc těšil, upekl sametovou roládu, kterou doladil pečlivě sbíranými čerstvými malinami. Peče a vaří moc rád, nejraději svíčkovou. Podle něj je nejdůležitější ingrediencí kvalitní maso, tak používá to z farmy rodičů. Vařit ho naučily babička a maminka Klára, která si jeho pomoci v kuchyni moc váží.
Lákavé malinové dortíky nabídla i Laura Takačová, které spolu s babičkou Martou upekly. A také uspěly. Třetím favoritem byl originální recept místostarosty Hrazan Zbyňka Dvořáka. Nepodcenil přípravu a na své receptuře pracoval celý týden. „Zkoušel jsem různé variace, s nivou, kořením nebo pestem, ale výsledný recept je skvělý. Nejlépe se snoubí slanina, list bazalky a špalíček mozzarelly. Zabalí se do úhledné roličky a opeče na grilu. Harmonii chutí doplní brusinky a červený rybíz doladí vzhled. To je ta pravá kombinace,“ odtajnil svůj recept na originální slané bonbony, které si hosté oblíbili.
Na hostině chutí nechyběly ani tradiční české buchty, koláče a řezy s polevami, ovocem a náplněmi. Slané chuťovky zastoupily třeba rohlíky plněné masem, sýrové chipsy,
Někteří si ani neuvědomili, které pohoštění přinesli, ocenění si však odnesl každý. Bohaté pohoštění chutnalo všem, kdo nabídl více receptů, získal více ocenění. Při vyhlašování byli někdy překvapeni i sami organizátoři.
Patnáct minut zamíchalo pořadím
Hosté měli možnost degustovat asi tři hodiny. Posledních patnáct minut zamíchalo pořadím a napětí narůstalo. Poté hlavní organizátorka Marta Bardová s Martinem Tesařem spočítali přidělené hlasy a vyhlásili výsledky.
Pořadí nebylo pevně stanovené, ale páté místo oficiálně získala Klára Tesařová za domácí sýr. Čtvrtou pozici obsadila pivní pomazánka Aleny Mošanské a Milada Tesařová s jahodovými řezy. Ta obdržela i cenu za třetí místo za vynikající české buchty, Renata Skronská a její indický závin s orientálním čatní a slaný bonbón Zbyňka Dvořáka. Hodně si přál zvítězit, ale bronz bral sportovně.
Pomyslné stříbro získal Přemysl Tesař se sametovou roládou, často si hosté chodili pro přídavek. Jednoznačnou vítězkou se stala Jitka Kopčová s bramborovými kroketami plněnými masovou směsí a domácí tatarská omáčka. K tomuto receptu ji inspiroval Jaroslav Halík a zakládal si na tom. „K vítězství mě dovedly dvě hodiny lásky a rozhodnutí, že medaile bude moje,“ radovala se před tím, než prozradila ingredience. Vítězný recept přineseme ve středečních Milevských novinách.
Diskuse k článku