Na táborském Čokoládování padl nový český rekord – vznikl obří čokoládový pirát!





















Dnešní program přivedl na Střelnici spoustu zajímavých hostů – výrobce čokolády, sběratele, herečky, taky modelky v čokoládových kloboucích. Dorazil i komisař Agentury Dobrý den z Pelhřimova a zapsal nový český rekord!
Daniel Šefčík z Tábora totiž vyrobil z 227 kilogramů těžkého čokoládového kvádru sochu Davyho Jonese z Pirátů z Karibiku. Zatím Daniel Šefčík tvořil sochy z ledu, takže čokoláda byla výzva. Nebylo to ale jednoduché, na klasické nástroje, kterými vyřezává z ledu, musel zapomenout, protože v sále bylo teplo a čokoláda tála. Nakonec se úžasné dílo podařilo, rekord je zapsán a pirát se stane jedním z exponátů Muzea čokolády. Výsledná socha váží 177 kilo, o čokoládové odřezky byl pochopitelně velký zájem.
Festival vyvrcholil ochutnávkou dortu Croquembouche, který na místě připravil patnáctiletý Dennis Linhart z Tábora, deváťák ze ZŠ Bernarda Bolzana, který se chystá na studium kuchařského řemesla v Rakousku. Croquembouche je francouzský svatební dezert, kdy se na obří korpus skládají kuličky z odpalovaného těsta plněné vanilkovým krémem. Do výsledného tvaru se slepují buď karamelem nebo čokoládou, Dennis zvolil bílou čokoládu. A navrch celý dort ozdobil karamelovými třásněmi. S maminkou Martinou dort porcovali pro zájemce v sále.
Na jevišti se pak s diváky rozloučil celý tým Muzea čokolády, zakladatelka firmy BON BON a Muzea čokolády Petra Kovandová obdarovala velkou kyticí režisérku festivalu Lenku Želivskou a poděkovala i celému týmu, který stál za přípravou festivalu.
Petra Kovandová, která měla i nabídku, aby tuto akci přenesla do Prahy, slíbila, že další ročník bude – a opět v Táboře.
A co ještě?
Neděle na táborském Starém městě
Pozor! V neděli už program nepokračuje na Střelnici, ale rozprostře se po kavárnách táborského Starého města a nabídne tak pěknou procházku. Při degustacích budou mít přednost majitelé pásky ze soboty.
Už v 9 hodin ráno například začne v Cofee und Tee na Tržním náměstí degustace tabulkových čokolád ostravské manufaktury Ciao Ciao. Desátá nabídne setkání s majiteli čokoládové manufaktury Jordi´s , kteří jezdí z podobných akcí pouze na táborský festival. V 11 hodin zde můžete navštívit degustaci Belcolade.
Také v Café baru Obývák v Klokotské začne program v 10 hodin a ve 13 se budou s Lenkou Želivskou a Martinou Bidmonovou z Muzea čokolády degustovat Fresh pralinky. Degustaci pralinek nabídne ve 14 hodin i prodejna BONBON v Palackého ulici a v 15 hodin tam seznámí Petra Kovandová s čokoládovými lanýži.
Degustace rumu a čokolád nabídne i Café a pension Konstanz, zde podle běžného nápojového lístku.
Diskuse k článku