Na Trhovosvinenském pečení selat brali dvě první místa buk-KVÍK-čáci

































TRHOVÉ SVINY – Tým Buk-KVÍK-čáci z Bukvice, vesničky spadající pod Trhové Sviny, bral hned obě prvenství v anketě veřejné ochutnávky návštěvníků i anonymní ochutnávky odborné poroty premiérového ročníku Trhovosvinenského pečení selat. Akce konaná s podporou města na Českobudějovicku v sobotu 14. června přilákala stovky návštěvníků, kteří byli nadšení. U jejího zrodu stála parta nadšenců.
„Ta radost za nás za všechny je obrovská. Fakt jsem to nečekal. Selátko jsme naložili v úterý. Základními ingrediencemi byla sůl a česnek. A pekli jsme jej v sobotu ráno od půl osmé na sucho, aby ve 14 hodin bylo připraveno na ochutnávku. Akce je to parádní, zatím tu ve Svinech nic takového nebylo. Lidem chutnalo, to bylo asi nejdůležitější. A vítězství je takový skvělý bonus. Je to ale zároveň pro nás hozená rukavice do dalšího ročníku, kterého bychom se rádi zúčastnili. A obhájení aspoň jednoho prvního místa by bylo příjemné. Takže jdeme do toho určitě,“ sdělil rozjásaný člen vítězného buk-KVíK-čáci týmu Václav Pavlík, kterého zdobil na tričku nápis Vegan fakt nejsem. Stejně jako jeho kolegy.
Jedenácté místo je nerozhodilo
Akci ocenil i Jan Hammerschmied z nedalekého Čeřejova. I když jeho tým Kamarádi do deště skončil až na 11., tedy předposledním místě. „Jsme taková skupina z okolí, co si sem to přijela hlavně užít. A to se nám povedlo bez ohledu na pořadí. Mohlo by to být lepší, ale vážíme si toho, že jsme se mohli zúčastnit. Připravovali jsme se asi týden, prase jsme si koupili a sami naložili. S láskou. První ročník pečení selat se velice povedl. Atmosféra byla úžasná,“ řekl bez známky zklamání z umístění Jan Hammerschmied.
Dvě další medailové pozice za buk-KVÍK-čáky v návštěvnické ochutnávce obsadili na stříbrné příčce Bůčkoví Gentelmani a pomyslný bronz si domů odvezl tým Grilmistrů z Číčkrajic.
Rozhodovala porota i veřejnost
„Každý návštěvník si mohl zakoupit za 250 korun kupon na ochutnávku a ohodnocení 30 deka masa. Buď v týmu A nebo B, seřazených do skupin po šesti. Celkově soutěžilo dvanáct týmů a dvanáct pašíků. Pokud by chtěl absolvovat ochutnávku obou skupin, uhradil by 500 korun a dostal by 60 deka masa z obou skupin. O vítězi rozhodlo zhruba 700 našich milých degustantů. I když výsledky byly těsné a finální rozhodnutí mezi těmi nejlepšími pašíky bylo doslova maso,“ zavtipkoval při vyhlašování vítězů Vladimír Matějka, jeden z organizátorů akce. „Jsme velice rádi, že se to dalo po těch mnoha letech plánování s místními i okolními nadšenci do kupy. A s podporou města samozřejmě, za tu velice děkujeme,“ dodal Vladimír Matějka.
Bez masa nedají v Borovanech ani ránu
„Je to báječná akce, o které jsme se bavili i v práci. A všichni jsme se na ten první ročník těšili. Ten důvod je jasný, bez masa nedáme ani ránu. S přítelem jsme si každý koupili jiný tým, který budeme ochutnávat, zatím je to ňam, tak uvidíme, kdo nakonec vyhraje,“ řekla Ivana Krajdlová z nedalekých Borovan, která přijela s přítelem Jardou.
Ochutnávku pečených selátek napůl jeli v sobotu Miroslav Sviták a jeho žena Jiřina z Trhových Svinů. „Je to fakt výborný. Masíčko i akce celkově. Hlasovat budeme určitě, až to zbaštíme. Ochutnáváme ale napůl jen jednu skupinu. To bohatě pro nás dva stačí. Na vyhlášení vítězů si samozřejmě počkáme,“ zmínil po třetí porci ochutnávky Miroslav Sviták.
Slovy chvály na adresu organizátorů nešetřil ani starosta Trhových Svinů David Štojdl. „Chci všem tvůrcům akce Pečení selat velice poděkovat. Jde o skvělou příležitost k setkávání lidí z našeho regionu s odkazem na historii našeho města. Přesně tak by to mělo na malých městech a okolních obcích fungovat. Mám neskutečnou radost, že se první ročník nadmíru vydařil. Naše město bude tuto akci i nadále podporovat. Blahopřeji vítězům a děkuji všem zúčastněným,“ uvedl starosta Štojdl.
Trhové Sviny se původně jmenovaly pravděpodobně Svinice. První písemná zmínka o nich pochází z roku 1260. Svinice vznikly jako osada na obchodní stezce a později se staly významným centrem oblasti, zejména díky pravidelným trhům. Zejména dobytčí trhy se zde konaly až do 40. let 20. století.
Diskuse k článku