Národní tým kuchařů a cukrářů trénoval v Bechyni










Do Bechyně přijel celý širší reprezentační tým, z něhož manažer Martin Jiskra spolu s kapitánem Janem Horkým formují definitivní sestavu. Bezpochyby v ní nebude chybět ani zkušený šéf táborské restaurace Goldie v hotelu Nautilus Martin Svatek. I ten byl na místě.
V kuchyni restaurace Panská se připravovalo menu, které bude národní tým prezentovat na olympiádě v Restauraci národů. Pět kuchařů a jeden cukrář tam má za úkol pod dohledem poroty připravit 110 porcí pro návštěvníky obřího gastronomického veletrhu, který k olympiádě patří. Takto se během čtyř dnů v Restauraci národů představí víc než 30 soutěžních týmů z celého světa. „Místa na tyto degustace se dala do prodeje nedávno a byla vyprodána za dva dny,“ prozradil manažer Martin Jiskra. Svědčí to o tom, jak obrovským gastronomickým svátkem olympiáda v Erfurtu je i pro veřejnost.
Češi trénují menu pod názvem U stolu s Otcem vlasti. Musí se samozřejmě držet letošního zadání, kdy předkrm má obsahovat rybu a hlavní jídlo nabídnout něco typického pro danou zemi. Část kuchařů se připravuje na soutěž ve studené kuchyni. „U cukrářů se zase sleduje, jak zvládají techniky svého řemesla,“ dodal Martin Jiskra.
Hosté páteční slavnostní večeře ochutnali kromě samotného soutěžního menu i další předkrmy, vína z Vinařství Sedlák z Velkých Bílovic – která mimochodem také velmi chválili, a atmosféru dokreslovala country hudební kulisa táborské kapely Žíznivej Slim, která decentně zněla z vedlejšího sálu, aby si lidé mohli povídat. Na závěr mezi ně kuchaři a cukráři přišli a chtěli slyšet podněty a názory, aby případně mohli do října ještě na něčem zapracovat.
Další trénink se odehraje v Táboře v hotelu Nautilus, přesný termín zatím není známý, zřejmě někdy koncem srpna nebo začátkem září. Zorganizovat trénink s tolika aktéry, kteří jinak pracují v předních českých hotelech a restauracích, a také s množstvím surovin, není žádná legrace. Vždycky si to žádá i podporu sponzorů a hostitelského podniku. Proto na závěr zaznělo i uznání na adresu Nicol Šťávové, která je majitelkou Hotelu Panská.
A co tedy národní tým do Erfurtu chystá? Jako předkrm grilovaného candáta s espumou z krevet, marinovaným fenyklem a terinkou z krevet ve fenyklovém želé. Hlavním chodem bude a byl i v pátek pečený dančí hřbet s karotkovým purée, zvěřinové pečené jelítko a opečená minizelenina. S dezertem se blýskli cukráři a podávali řez z černého rybízu s ukázkou zmrzliny z ječmene. Ta poutala velkou pozornost – měla zajímavou pikantní chuť a zelenou barvu.
O takovém kulinářském zážitku se zkrátka ještě pěkných pár dní mluví a z pátečního osazenstva restaurace má národní tým pro Erfurt zaručené fanoušky, kteří budou sympaťákům v bílých rondelech držet všechny palce.
Restaurace Panská na bechyňském náměstí se pod vedením Pavla Mináře zaměřuje na kuchyni z regionálních surovin, takže určitě stojí za zastávku kdykoliv. Dostanete tam nedostižnou jihočeskou kulajdu, nabídku zvěřiny z Černické obory a spoustu dalších dobrot.
Diskuse k článku