Novopečené maminky mají ve strakonické porodnici nový pestrý jídelníček

Gynekologicko-porodnické oddělení neustále pracuje na vylepšování služeb a terapií, které maminkám poskytuje, aby pro ně byl porod a následný pobyt v porodnici co nejpříjemnější. V jídelně je teď pro ně připravený občerstvovací pult, kde si mohou kdykoli během dne i noci navíc dopřát cereálie, müsli, ovoce, mléko a mléčné výrobky – kefír, jogurty a jogurtová mléka, máslo, sýry, ale třeba také nutelu, med nebo marmeládu.
„Pro maminku po porodu je důležité, aby měla hlavně výživnou, pestrou, čerstvou stravu. Také prospívá, když zvýší příjem mléčných výrobků,“ vysvětluje staniční porodní asistentka šestinedělí Hana Hanzlíková. Možnost průběžných svačinek je na oddělení úplně nová. Sestřičky mají v plánu nabídku obohatit také třeba o sladký moučník. Průběžně budou vyhodnocovat, co maminkám nejvíc chutná a podle toho nabídku upravovat.
Ke změně došlo i u hlavních jídel, podávaných na oddělení. Pro zajištění pestré stravy, kterou si ženy s chutí dopřejí, oddělení dlouhodobě sledovalo, jaké jídlo po porodu preferují. Jasně se ukázalo, že maminky nestojí o typickou hutnou českou stravu, jako jsou knedlíky s omáčkou.
Nutriční terapeutky proto sestavily ve spolupráci s kuchyní úplně nový jídelníček. Maminky si již pochutnávaly na dušeném plátku se zeleninou, lososu a řadě dalších odlehčených jídel. Hlavně přílohy jsou hodně obohacené o zeleninu.
Diskuse k článku