Ovoce dozrává, pálenice v Dražíči se otevírá


„Lidé k nám přivezou ovoce, nejčastěji jablka, švestky, blumy nebo hrušky, u nás necháme ovoce vykvasit, vypálíme a zákazník si pak stáčí pálenku do vlastních nádob,“ popisuje majitel Jan Papula. Zpracování je službou pro pěstitele a ti platí z litru alkoholu nižší daň než v obchodě. Celý proces je pod kontrolou celní správy.
„U nás máme dvoukotlovou pálenici, která se skládá z destilační kolony a rektifikační a rafinační kolony. Tím vzniká kvalitnější destilát než při pouhé frakční destilaci, kdy se kvas ohřívá jen jednou. Dochází tak sice k úspoře, ale chuťově pálenka není tak dobrá,“ pokračuje Jan Papula. Pálenice musí mít zvuk a být věhlasná svou kvalitou. Pak se zákazníci vracejí. Právě to se v Dražíči daří.
Podle toho, jaká je zrovna úroda, se tu za rok vyrobí pálenka pro 100 až 300 zákazníků. Sezona začíná zpravidla v polovině srpna a vrcholí v září, protože v okolí se pěstuje hodně jablek. Ty jsou pro zpracování nejoblíbenější, už proto, že rychle přibývají při sbírání.
„My nenakupujeme kvas, kvasíme si ho sami a tím můžeme ručit za kvalitu výsledného destilátu. Nechceme ručit za cizí kvas, do kterého si někdy lidé přisypávají cukr,“ poznamenal majitel.
Od srpna do listopadu se vždycky ve čtvrtek a v sobotu odpoledne vybírá ovoce, které lidé přivážejí volně ložené nebo v pytlích. Ovoce musí být naprosto bez hniloby, bez listí, bez větví a dobře vyzrálé. Každému se jeho ovoce přesně zváží. Ze 100 kilogramů jablek vznikne 7,5 litru pálenky. Výtěžnost jablek tedy vychází kolem 16 kilogramů na litr, u švestek 12 kg na litr a u hrušek zhruba 18 kg na litr výsledného destilátu. Ten kvasí při stálé teplotě kolem 17 stupňů ve čtyř nebo desetikubíkových tancích.
První část pálenky se vydává kolem Vánoc a zbytek v únoru. Cena je 350 korun za litr absolutního alkoholu, to znamená, že jedno procento stojí 3,50. „Naše destiláty mají mezi 58 až 63 procenty alkoholu. Nedořeďujeme vodou, naředit si může každý sám,“ zmiňuje Jan Papula.
Pokud se nestane žádný přírodní kamarbol, který letos potkal meruňky a broskve, mělo by být švestek a jablek dost. „Hrušky bohužel v tomto kraji moc nejsou, i když pro mne osobně je hruškovice daleko nejlepší,“ uzavírá majitel.
Kromě pivovaru a pálenice je v dražíčském areálu restaruace a penzion. V létě ho využívají turisté, letos pro hosty přibyl biotop jako koupací jezírko. Z Dražíče se dají podnikat výlety do řady zajímavých míst v okolí – na Zvíkov a Orlík, do Bechyně, do Tábora nebo do Týna nad Vltavou. Na jaře a na podzim se v penzionu konají hlavně školení a firemní setkání, penzion pojme autobus návštěvníků. Svatby a oslavy tu probíhají celoročně. Oblíbený je sál s varnou piva, kde můžou muzikanti vyhrávat z visutého balkonu.
-pr-
Diskuse k článku