Pár praktických rad do kuchyně

• Česnek vždy před použitím podélně rozpůlte a vyjměte malý prostřední klíček, který do pokrmu nedávejte. Česnek nebude tak dráždit žaludek a bude lépe stravitelnější.
• Před špikováním masa si nakrájejte slaninu nebo špek na tenké hranolky a dejte je na chvíli do mrazáku – ztuhnou a bude se s nimi lépe pracovat.
• Stejně tak si na chvíli dejte zmrazit máslo před tím než budete zpracovávat těsto například na cukroví. Pak ho nastrouháte a zpracujete mnohem snadněji.
• Cibulový základ do omáček vždy opékejte na malém plameni, aby měla cibule čas zkaramelizovat, změknout a hlavně ztmavnout. Když ji budete restovat příliš rychle, některé kousky se opečou rychleji, zčernají a především zhořknou. A rovnou se dostáváme i ke krájení cibule. Abyste si nevyplakali oči, namáčejte ostrý nůž během krájení do studené vody.
• Čerstvé bylinky ze zahrádky nemusíte jen sušit před uskladněním. Můžete je očistit, nakrájet a v pytlíku zamrazit. Po vyndání je můžete použít stejně jako čerstvé.
• Aby vajíčko, které vaříme natvrdo neprasklo, přidávám do vody lžíci soli a dvě lžíce octa.
• Obecně si při vaření a pečení vyndavám suroviny několik minut dopředu z lednice, aby měly pokojovou teplotu, než s nimi začnu pracovat. Nedostanou potom takový teplotní šok. Z tohoto pravidla je vyjmuta šlehačka, ta by naopak měla být co nejvíce vychlazená, aby se nám dobře vyšlehala.
• Při šlehání sněhu z vaječných bílků přidávám do misky maličkou špetku soli a pár kapek citrónové šťávy. Sníh bude pevnější.
• Aby se bábovka vždy povedla vyklopit, ještě horkou ji i s formou překlopíme na velký talíř a necháme ve formě, na kterou dáme namočenou utěrku ve studené vodě. Bábovka se odlepí od stěn formy a vyklopí se aniž by se potrhala.
• A poslední rada: Rozinky do těsta si nejprve namočte na několik hodin do vody nebo rumu. Nasají tekutinu a v upečeném těstě nejsou suché ani tvrdé.
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku