Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Muzeum s vůní botanické zahrady

    Úterý 17.9 19:00 - Strakonice, Maltézský sál a sál U Kata

  • Čteme, pleteme a těšíme se z opětovaného setkání

    Úterý 17.9 14:00 - Blatná, Knihovna

Zobrazit všechny události
 

Pár praktických rad do kuchyně

Některé tipy možná již znáte, jiné možná ne. Stejně tak vám některé práci usnadní, jiné možná trochu zkomplikují. Záleží na každém, co si z toho vyberete a jak to přenesete do své vlastní kuchyně. Níže nejdete několik mých malých i velkých vychytávek, které využívám při pečení a vaření.

• Česnek vždy před použitím podélně rozpůlte a vyjměte malý prostřední klíček, který do pokrmu nedávejte. Česnek nebude tak dráždit žaludek a bude lépe stravitelnější.

• Před špikováním masa si nakrájejte slaninu nebo špek na tenké hranolky a dejte je na chvíli do mrazáku - ztuhnou a bude se s nimi lépe pracovat.

• Stejně tak si na chvíli dejte zmrazit máslo před tím než budete zpracovávat těsto například na cukroví. Pak ho nastrouháte a zpracujete mnohem snadněji.

• Cibulový základ do omáček vždy opékejte na malém plameni, aby měla cibule čas zkaramelizovat, změknout a hlavně ztmavnout. Když ji budete restovat příliš rychle, některé kousky se opečou rychleji, zčernají a především zhořknou. A rovnou se dostáváme i ke krájení cibule. Abyste si nevyplakali oči, namáčejte ostrý nůž během krájení do studené vody.

• Čerstvé bylinky ze zahrádky nemusíte jen sušit před uskladněním. Můžete je očistit, nakrájet a v pytlíku zamrazit. Po vyndání je můžete použít stejně jako čerstvé.

• Aby vajíčko, které vaříme natvrdo neprasklo, přidávám do vody lžíci soli a dvě lžíce octa.

• Obecně si při vaření a pečení vyndavám suroviny několik minut dopředu z lednice, aby měly pokojovou teplotu, než s nimi začnu pracovat. Nedostanou potom takový teplotní šok. Z tohoto pravidla je vyjmuta šlehačka, ta by naopak měla být co nejvíce vychlazená, aby se nám dobře vyšlehala.

• Při šlehání sněhu z vaječných bílků přidávám do misky maličkou špetku soli a pár kapek citrónové šťávy. Sníh bude pevnější.

• Aby se bábovka vždy povedla vyklopit, ještě horkou ji i s formou překlopíme na velký talíř a necháme ve formě, na kterou dáme namočenou utěrku ve studené vodě. Bábovka se odlepí od stěn formy a vyklopí se aniž by se potrhala.

• A poslední rada: Rozinky do těsta si nejprve namočte na několik hodin do vody nebo rumu. Nasají tekutinu a v upečeném těstě nejsou suché ani tvrdé.

vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace