DOBROTY: Tvarohové šátečky ze zakysané smetany - Jižní Čechy Teď!
17. 6. 2021 8:49

DOBROTY: Tvarohové šátečky ze zakysané smetany

Kynutí není váš dobrý přítel a raději pečete nenáročně a rychle? Pak si určitě oblíbíte tento jednoduchý recept na křehké šátečky, na které droždí vůbec nepotřebujete.




Naopak budete potřebovat 450 g hladké mouky, půl lžičky soli, 200 g zakysané smetany (kelímek) a 250 g másla.

Máslo si vyndejte dříve a nechte ho změknout.

Pak všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto. Buď ručně nebo v robotu.

Připravte si tvarohovou náplň. Jednu kostku tučného tvarohu smíchejte s jedním žloutkem, 40 g krupicového cukru, 1 sáčkem vanilkového cukru a najemno nastrouhanou citronovou kůrou (stačí z poloviny citronu).

Vyválejte si z něj placku silnou přibližně půl centimetru. Rozdělte ho na stejné čtverce a doprostřed dejte náplň. Protilehlé rohy přimáčkneme k sobě. Naplněné šátečky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Můžete je potřít vejcem nebo nechat bez potření. Pečou se na 180 stupňů přibližně 20 minut.

Upečené šátečky posypte moučkovým cukrem. Po vyndání z trouby jsou křehké, druhý den zase krásně vláčné.

Dobrou chuť!

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.