Pod kotly se topí, pálenka letos bude kvalitní - Jižní Čechy Teď!
31. 10. 2020 8:19

Pod kotly se topí, pálenka letos bude kvalitní

Zobrazit galerii (2)
Pod kotly se topí, pálenka letos bude kvalitní
TÁBORSKO – Ovocnářská unie sice kvůli jarním mrazům čeká celkově průměrnou až mírně podprůměrnou úrodu, ale v pěstitelských pálenicích to hodnotí jinak. Oproti loňskému velmi nepříznivému roku s mizivou úrodou se kádě a sudy letos úspěšně plní. V jihočeských pálenicích začala hlavní sezona a od konce září se pálí alkohol především ze švestek, jablek, třešní či višní. Překvapením jsou hrušky, kterých je nebývale mnoho. Díky většímu počtu dní, kdy letos svítilo slunce, je také cukernatost ovoce vyšší. Dá se tedy očekávat kvalitní pálenka.

Pod kotly se topí, pálenka letos bude kvalitní - Jižní Čechy Teď!

 

V širším okolí Táborska je zřejmě největší pěstitelskou pálenicí Lihovar Dvořiště u Obrataně. V průměrných letech zpracuje od zájemců na 300 tun ovoce a jeho produkce je okolo 27 000 litrů různých destilátů. „Loňský rok byl tragický, úplná katastrofa, byli jsme jen asi na 20 procentech průměrných let,“ vzpomíná Jana Kunstová z dvořišťské pěstitelské pálenice. „Letos to snad bude lepší, už máme přes 250 tun a snad překročíme i těch 300. Zájem stále je, ale některé pěstitele odradila cena. Od Nového roku dramaticky stoupla spotřební daň na alkohol, takže za litr 52 stupňové pálenky zaplatí už 170 korun. Pamatuji na doby, kdy to bylo 42 korun,“ konstatovala nevesele Jana Kunstová.

Pro pěstitele, zahrádkáře a milovníky pálenek jsou každoročně favoritem švestky, ale ne vždy je dobrá úroda. V posledních letech roste význam jablek. Ta zachraňují sezonu pokaždé. 

Během posledních let se toho v pálenicích také hodně změnilo. Řada z nich přešla od topení dřevem k plynu. Jiná je také pálenka. Ještě před dvaceti lety se dělala slivovice běžně s obsahem alkoholu třiašedesát procent, dnes je to
většinou jen třiapadesát procent. Na přání některých zákazníků v malých pálenicích občas také jen devětačtyřicet až padesát procent. Kořalka je díky tomu prý jemnější a je v ní intenzivněji cítit ovoce. Více a více se pálí také
speciality a nezvyklé ovoce či jiné plody. Loni na tradičním Koštu pálenek v Dražicích byla pro znalce oboru překvapením kategorie Dámský košt. Představily se zde kromě klasicky navoněných višňovek také pálenky například z ořechů, bezinek, malin a podobně. Chutnaly nejen ženám.

Majitel jedné z menších pálenic Na Pohoří u Jistebnice Stanislav Benda a jeho produkce už jsou pojmem, i když jeho pálenice vznikla teprve před osmi lety. Letošní množství a kvalitu ovoce hodnotí jako průměrnou. „Nejlepší sezona byla před dvěma lety, to jsme byli na 150 procentech průměru. Zato loni jen na 25 procentech, byl to nejhorší rok za celou dobu,“ posteskl si Stanislav Benda. „Stále přijímáme zákazníky, kapacitu máme ještě volnou. Lidé nejčastěji vozí tak 100 kilo švestek a 200 i více kilogramů jablek. Přijíždějí nejen z Táborska, ale stálé zákazníky máme i z Kladna, Českých Budějovic, Prahy a dokonce až z Mariánských Lázní,“ pochlubil se. Zřejmě je to tím, že vsadili na kvalitu. Destilace pálenky probíhá třikrát a zvláštní katalyzátor umožnuje dodržovat kvalitu, na kterou kladou velký důraz. Technologii dodala zkušená firma z Uherského Brodu. 

Počet pěstitelských pálenic stoupá v posledních letech nejen na Táborsku. Pro zahrádkáře a sadaře z Tábora a okolí je škoda, že zanikla pěstitelská pálenice dražického družstva v bývalém hospodářském dvoře Výrec. Byla pro místní v
nejlepší dosahové vzdálenosti. V bližším okolí pak je k dispozici ještě malá pálenice Dobešov u Černovic, zmíněná pálenice Na Pohoří u Jistebnice, případně dále tradiční v Blatné. Na Pelhřimovsku, Písecku a Jindřichohradecku jsou jich ale desítky.

Zatímco ve Dvořišti berou celé ovoce, malé pálenice chtějí většinou již hotový máč, což může být pro někoho problém. Určitě je ale také znát změna klientely. „Už to není někdejší generace dědů a otců. Někteří zákazníci jsou nyní mladí, až někdy velmi mladí. I přes zvyšující se cenu, pokud mají zahradu a ovoce, je láká nejen tento tradiční způsob zpracování přebytků ovoce, ale hlavně mít svou pálenku, která je potěší, ale mohou se pochlubit i přátelům,“ dodává Jana Kunstová ze Dvořiště. 

Sezona pálení skončí příští rok na jaře nebo i později. Zkrátka až nezbyde žádný letošní kvas. A to nejen v oficiálních pálenicích, ale také u lidí, kteří pálí načerno v garážích a stodolách. Podle zákona je však možné vyrábět alkoholické nápoje jen v oficiálních pálenicích. Samozvaný výrobce „kořalky“ tak může dostat kromě finanční pokuty i rok vězení a nalezené destilační přístroje policisté pokaždé zlikvidují. To je obvyklé především na Moravě a na Slovácku, kde po nich sice muži zákona přímo nepátrají, ale obvykle vyjíždí na udání nepřejících sousedů. Jak nám sdělil táborský policejní mluvčí Miroslav Doubek, v posledních letech podobný případ v regionu neřešili. I když lze předpokládat, že
nezákonně se pálí i na Táborsku.

 

 

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.