Poplašná zpráva: Jogurty Danone obsahují geneticky modifikovaný škrob, který je škodlivý

Státní zemědělská a potravinářská inspekce celou věc prošetřila a dokládá, že škrob E1442 je povolená přídavná látka, která se přidává do potravin za určitých podmínek. E1442 nesmí být v neochucených kysaných mléčných výrobcích, které nebyly po kvašení tepelně ošetřeny. Nejčastěji slouží jako stabilizátor nebo zahušťovadlo.
Výraz, podle inspekce, „modifikovaný škrob“ nemá nic společného s genetickými modifikacemi, ale vyjadřuje způsob úpravy škrobu. Znamená to, že škrob, například bramborový, pšeničný, kukuřičný nebo rýžový byl pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových postupů upraven, aby se dosáhlo požadovaných vlastností. V modifikačním procesu je cílem některou původní vlastnost škrobu zvýraznit, potlačit nebo vytvořit vlastnost novou. Konzumace výrobků s modifikovanými škroby není nebezpečná.
Pojem „modifikovaný“ má mnoho lidí spojený s problematikou geneticky modifikovaných organismů. Samotné slovo „modifikovaný“ může vzbuzovat negativní emoce. Každopádně modifikované škroby nemají s geneticky modifikovanými organismy vůbec nic společného.
„K uvedeným názvům bakteriálních kmenů, které jsou zmíněny v článku, uvádíme následující. V taxonomické databázi není u rodu Bifidobacterium uveden žádný druh Bifidus esencis, tudíž neexistuje, stejně tak Bifidus avicenc není v taxonomické databázi uveden, tedy také neexistuje. Autorka článku má patrně na mysli patentovaný mikroorganismus s kmenovým označením DN-173 010, který nese obchodní název Bifidus Actiregularis. Ten je používán ve výrobcích společnosti Danone. Tento druh byl izolován z kojenců a dospělých lidí, a je považován za probiotický pro člověka. Má schopnost přežívat průchod žaludkem a dostávat se do střev. Probiotika lze definovat jako živé mikroorganismy, které pokud se aplikují v adekvátním množství jako součást potraviny, vykazují zdravotní prospěch pro hostitele. O pravdivosti článku lze pochybovat také z tvrzení o neprospěšnosti jogurtů, protože existují desítky studií, potvrzujících opak. Například významnou roli hrají laktobacily a streptokoky z jogurtové kultury při antibiotické léčbě pacientů. Je pravdou, že jogurtové bakterie přežívají jen velmi málo průchod žaludkem. Proto jsou a mohou být kysané výrobky obohaceny tzv. probiotickou kulturou, tedy mikroorganismy, které kyselé prostředí žaludku přežijí, následně osidlují střevní trakt a zamezují množení nežádoucích, nebo dokonce choroboplodných zárodků. Obsah emailu je poplašnou zprávou,“ dodal tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Pozn. Tento e-mail už koluje v různých variantách od října 2010. Nyní je to tahle verze.
Diskuse k článku