Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Držíte půst? - Jižní Čechy Teď!
18. 2. 2018 7:19

Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Držíte půst?

Zobrazit galerii (2)
Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Držíte půst?
Masopust je už za námi, ale připomeneme si několik věcí než se vrhneme do období půstu. Název karneval je synonymem masopustu a vlastně to znamená z italského překladu "maso pryč". Písemné zmínky jsou u nás někdy z 13. století, kdy se slavilo jen na vesnicích. V každém kraji si lidé vymysleli jiné zvyklosti a vlastně i jiné názvy. Obecně se ale věřilo, že by masky měly tančit a vyskakovat co nejvýše k obloze aby si zajistili dobrou úrodu na blížící se jaro. Přijde mi, že masopust se setkává s velkou popularitou, zatímco již zmíněné období půstu nemá prakticky žádný ohlas.




Popeleční středou začíná až do Velikonoc postní období. V dřívějších dobách bylo zapovězeno nejen maso, ale i vejce a mléčné výrobky. Podle tradice by měl půst pomoci k ozdravení jídelníčku po zimě kdy měl člověk málo pohybu a jedl tučná jídla. Někde se dokonce uvádí, že by se lidé měli zdržet hluku, zábavy a případně i televize. Prostě žít jinak…
Já osobně to určitě nebudu nějak přehánět, stranit se zábavy ve společnosti přátel nebo dokonce sedět doma hladová a ještě bez televize? Ne, děkuji.
Nicméně pár bezmasých jídel doma uvařím. Dneska jsem vybrala kulajdu. Jedno z typických jídel jihočeské kuchyně.

Jihočeská kulajda

V rendlíku rozpustím máslo, přisypu hladkou mouku a udělám jíšku. Přidám vývar (vodu), na kostičky nakrájené brambory, osolím a opepřím.
Sušené houby si namočím do vody a poté (scezené) orestuji na másle a přihodím do polévky. Když mám brambory měkké, přidám smetanu (33%), ochutím octem, přisladím a ještě chvilku povařím. Hrnec odstavím z plotýnky a přidám nasekaný čerstvý kopr. (V zimě se budeme muset bez čerstvého obejít.)
Polévku servíruji se ztraceným vajíčkem.

Karolína Souhradová

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.