Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Držíte půst?


Popeleční středou začíná až do Velikonoc postní období. V dřívějších dobách bylo zapovězeno nejen maso, ale i vejce a mléčné výrobky. Podle tradice by měl půst pomoci k ozdravení jídelníčku po zimě kdy měl člověk málo pohybu a jedl tučná jídla. Někde se dokonce uvádí, že by se lidé měli zdržet hluku, zábavy a případně i televize. Prostě žít jinak…
Já osobně to určitě nebudu nějak přehánět, stranit se zábavy ve společnosti přátel nebo dokonce sedět doma hladová a ještě bez televize? Ne, děkuji.
Nicméně pár bezmasých jídel doma uvařím. Dneska jsem vybrala kulajdu. Jedno z typických jídel jihočeské kuchyně.
Jihočeská kulajda
V rendlíku rozpustím máslo, přisypu hladkou mouku a udělám jíšku. Přidám vývar (vodu), na kostičky nakrájené brambory, osolím a opepřím.
Sušené houby si namočím do vody a poté (scezené) orestuji na másle a přihodím do polévky. Když mám brambory měkké, přidám smetanu (33%), ochutím octem, přisladím a ještě chvilku povařím. Hrnec odstavím z plotýnky a přidám nasekaný čerstvý kopr. (V zimě se budeme muset bez čerstvého obejít.)
Polévku servíruji se ztraceným vajíčkem.
Diskuse k článku