Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků - Jižní Čechy Teď!
včera 22:14

Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků

Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků
Zobrazit galerii (16)
Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků

VESELÍ NAD LUŽNICÍ – Střední odborná škola ekologická a potravinářská ve Veselí se v pátek 26. září vůbec poprvé zapojila do akce Noc vědců. Ta probíhá současně v dalších 73 městech po celé republice. Škola zažila mimořádný zájem, dorazilo 650 návštěvníků. Třídy i laboratoře byly plné lidí.


Premiéra Noci vědců ve Veselí nad Lužnicí přilákala 650 návštěvníků - Jižní Čechy Teď!

„Noc vědců má u nás v Česku tradici. My se do ní zapojujeme poprvé, abychom zpopularizovali přispění vědy. Letošní ročník má název Bohatství. Chceme ukázat různé přírodní záležitosti kolem nás, seznámit lidi se zdroji a možnostmi, jak v chemii vznikají efektní věci, o kterých se moc neví. Zároveň jsme to propojili s potravinami, i ty jsou přírodní zdroje. Na naší škole máme potravinářské obory, jako je analýza a technologie potravin, a tak jsme chtěli ukázat, z čeho vychází a dát lidem ochutnat nejen školní pivo, ale i mléčné výrobky, které se v rámci výuky vyrábějí,“ řekl ředitel školy Ladislav Honsa.

Chemie jako velké dobrodružství

Program nabídl sedm stanovišť, kde si účastníci mohli vyzkoušet práci vědce. Zkoušeli různé chemické pokusy, pod mikroskopem sledovali kvasinky, ochutnávali školní pivo a limonády nebo si prohlíželi terarijní zvířata. Pro nejmenší byla připravena speciální laboratoř, kde si děti vyzkoušely jednoduché experimenty, například hořící bankovku, přípravu dětského šampaňského z běžných kuchyňských surovin či nafukování balónků pomocí octa a jedlé sody. Studenti předvedli také nenewtonskou kapalinu nebo obří mýdlové bubliny. „Všechno, co je tu použité, jsou kuchyňské přísady. Dětem se tu moc líbí, nemůžeme je odsud dostat a před učebnou stojí další nával zájemců. Vůbec jsme takový zájem nečekali, pro děti je atraktivní, že si to mohou vyzkoušet, osahat. Je potřeba jim cestu k vědě trochu ušlapat, všechno poznávají formou hry. Cílem je, aby je to bavilo a zároveň si něco odnesly,“ řekla učitelka školy Jana Sobotková. Aby si každý účastník mohl vše vyzkoušet, zavedli organizátoři pořadníky s omezeným počtem míst. Zájemci se zapisovali na konkrétní hodinu a měli na 45 minut přístup do laboratoře nebo učebny. Přesto se při tak vysokém počtu návštěvníků nedostalo na všechny.

Velký zájem vzbudila také učebna luminiscence, kde návštěvníci sledovali přednášku o UV záření. Pod světlem lampy zářil tonic, doklady, listy jírovce, rozpuštěný vitamin B i uranové kuličky. V laboratoři pro zapálené chemiky studenti předváděli výrobu piva a pokusy, při kterých se látky měnily barvami nebo vytvářely světelné efekty.

Ve sklepních prostorách si lidé prohlédli exotické živočichy – hady, ještěry, pavouky i ryby. Největší pozornost přitahovalo mořské akvárium s klaunem očkatým a dalšími druhy. „Takové rybičky jsem viděl jen v pohádce Hledá se Nemo. Jenže tady je ten Nemo černý, ale i tak je moc krásný. Taky bych chtěl doma takové akvárko, ale tatínkovi se můj nápad nelíbí,“ řekl Lukáš Schneider ze Soběslavi, který dorazil s rodiči.

Školní pivo i limonády

Další část programu patřila mikrobiologii, kde si návštěvníci pod mikroskopem prohlíželi různé typy škrobu a zkoušeli očkování kvasinkami. Nechybělo ani občerstvení. Studenti připravovali v chemickém baru malinovou, zázvorovou nebo mangovou limonádu, kterou podávali v kádinkách a baňkách se suchým ledem. Kouřící nápoje děti vyloženě uchvátily. Rodiče pak zamířili do školního minipivovaru, kde ochutnali piva z vlastní školní produkce a vyslechli přednášku o jejich vaření.

Proběhla i prezentace mléčných výrobků od Madety, která je partnerem školy. Zájemci ochutnali jogurty a několik druhů sýrů v kombinaci s ovocem. „Víme, že pro mládež to nejsou úplně populární vědy. Nám jde o to, abychom je ukázali v praktickém světle a aby poznali na vlastní kůži, co to obnáší. K chemii mají mladí odpor, protože na základní škole vidí jen vzorečky a výpočty, ale už ne pokusy, které si tady mohou vyzkoušet,“ doplnil ředitel Honsa.

Týdeník Táborsko přinese ještě další postřehy. 

Nikola Tvrdíková
Nikola Tvrdíková

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.