Při oslavách 670 let Sedlice mělo úspěch hnětýnkování
























O ochutnání hnětýnek byl velký zájem. Dorazilo kolem čtyřiceti lidí. Hnětýnkování se v Sedlicích konalo potřetí. Poprvé se uskutečnilo v hasičárně, podruhé na radnici a tentokrát v kině. První hnětýnkování pořádala farnost, za nápadem stál místní jáhen František Jirsa. „Přišel s touto myšlenkou, protože posvícení se stahuje k církevním svátkům,“ řekla místostarostka města Kateřina Brabcová.
Na Kovářovsku, ale i v jiných místech jižních Čech, mají hnětýnky své specifikum a jsou v jednotlivých místech typické. To v Sedlici není. Místní dělají různé druhy hnětýnek z více druhů těst. Nic speciálního v tomto městě nemají. „Vím, že jsou tu hnětýnky z lineckého těsta, které tu máme vykrajované. A pak jsou tu také klasické, které jsou z litého těsta. Dávají se tam vajíčka, hladká mouka,“ nastínila Kateřina Brabcová.
Letos poprvé se do Hnětýnkování zapojila i základní škola. „Hnětýnky jsou tradice, která pomalinku mizí. Dělala jsem si menší průzkum, kolik lidí zde ve městě dělá hnětýnky a docela mě mrzelo, že málo. Maminky, které se sem přistěhují, ani o hnětýnkách nevědí. Třeba Českobudějovičtí neznají, co jsou to hnětýnky. Proto jsem chtěla, aby se dostaly více do podvědomí. Chtěla jsem přitom oslovit i více dětí, aby se o tom i ony něco dozvěděly,“ dodala místostarostka s tím, že žáci prvního stupně tvořili i hnětýnky nejedlé, tedy papírové nebo dřevěné. Podle ohlasů žáky základní škol hnětýnky zaujaly, zejména ty nejmenší, a to díky své barevnosti a pestrosti.
Do Hnětýnkování se se svými dobrotami zapojila i desítka dospělých. Tentokrát se však nezúčastníili žádné soutěže. Šlo pouze o to, aby si mezi sebou popovídali, načerpali inspiraci a přitom si dali kávu nebo čaj. I tak účast byla oproti předešlým letům velice dobrá.
K Hnětýnkování se dalšími zajímavostmi vrátí středeční Týdeník Strakonicko.
Diskuse k článku