Produkty z Lidlu české zákazníky šidí. Tuku bylo méně a soli příliš


U smetany byla deklarován obsah tuku 18 procent, laboratorním vyšetřením byl zjištěn obsah 16,12 procent. U sýru Camembert s bílou plísní na povrchu (balení 125 g) měl tuk v sušině mít hodnotu 45 procent, ale národní referenční laboratoř zjistila jen 41,80 procent. Naproti tomu vyšším obsahem soli nevyhověl třetí výrobek Gouda – zrající plnotučný sýr, blok (á 400g), kde výrobce deklaroval obsah soli 1,25g/100g, laboratorním vyšetřením však bylo zjištěno 2,03 g soli ve 100 g výrobku. Jde o polský výrobek.
Podle sdělení Státní veterinární správy nevyhověla zakysaná smetana Pilos již v roce 2016. Po nahlášení do mezinárodního Systému správní pomoci a spolupráce AACS provedla polská veterinární autorita ověření jiné šarže u výrobce, tam však vzorky byly vyhovující.
Nyní budou tato zjištění rovněž nahlášena do mezinárodního systému AACS a ve správním řízení prodejci, uvádějícímu tyto potraviny na trh v České republice, bude opět udělena pokuta.
Diskuse k článku