Řežábek, aneb sekanice, nádivka, hlavička… O nejlepší se soutěžilo v Soběslavi



















Porota posuzovala nejen chuť, ale také vzhled, vůni nebo konzistenci jednotlivých vzorků. A ačkoliv jsou o letošních Velikonocích kopřivy nedostatková záležitost, v Soběslavi je některé hospodyňky objevily anebo něčím nahradily.
„I my budeme u nás v restauraci Na Panské v Bechyni do velikonočního jídelního lístku řežábek připravovat. Kopřivy jsme nikde neobjevili, nabízela nám je jedna obchodní firma dodat z Izraele, to jsme tedy odmítli. Poradíme si s českými bylinkami,“ prozradil Pavel Minář. V bechyňské restauraci, kterou vede, bude velikonoční menu obsahovat i králíka, jehněčí a selátko. O nádivce neboli řežábku Pavel Minář prozradil, že má raději, když je vlhčí, obsahuje hodně vajec a masa. Patnáctka soutěžních vzorků byla velmi rozmanitá a při hodnocení se ukázalo, že co člověk, to jiné gusto a jiná chuť. Nakonec se tedy body sečetly a autoři tří nejlepších vzorků dostali od Josefa Kouby ze Soběslavské pekárny peněžité odměny. Na stupních vítězů byli dokonce dva muži!
Pomyslnou bramborovou medaili za čtvrté místo s trochou smutku obdržela Marie Paulíková. Za třetí místa už byla odměna 400 korun a třetí nejlepší řežábek připravil osobně soběslavský řezník Vladimír Falada. Druhý byl s odměnou 700 Kč Bohuslav Hejný z Hlavatců. Autorka nejlepšího řežábku bohužel nepřišla osobně, vyslala se svým výrobkem posla Františka Hynka. Ten tedy předá tisícikorunu za první místo Ludmile Patočkové ze Soběslavi, jejíž nádivka nasbírala od pěti porotců 110 bodů a měla mírný náskok před druhým místem (98 bodů), třetím (96 bodů) a čtvrtým (94 bodů).
Víc o soutěži, o vítězích, jejich řežábcích i o dalších plánech klubu Černá kočka bude ve středu v Týdeníku Táborsko. Teď vás ve fotogalerii zveme na soutěž i na ochutnávku všech vzorků, která po soutěži následovala – byť tedy můžete bohužel ochutnávat jen očima… Řežábky byly výborné, jeden hezčí a chutnější než druhý.
Diskuse k článku