Rodinná farma Čunátových v Oseku vsadila na kvalitní hovězí



„Já osobně jsem z farmy tak trochu utekl v roce 2008, kdy jsem odešel na vysokou školu do Českých Budějovic s představou, že už se sem nastálo nevrátím. Nakonec to dopadlo tak, že jsem v roce 2016 farmu oficiálně převzal od svého otce,“ prozrazuje Marek Čunát. „Tátovi docházely síly a bylo třeba řešit budoucnost. Varianty byly de facto dvě. Buď pokračovat v tom, co se započalo, anebo to tady celé prodat a jít od toho. Sestra v té době ještě studovala a její kariéra se ubírala jiným směrem, navíc zůstala v Českých Budějovicích. Já jsem se vzhledem k tradici naší rodiny rozhodl převzít pomyslnou štafetu rodu Čunátů a posunout farmu zase o kus dál,“ vrací se ke svým začátkům Marek Čunát.
Inspiraci hledal především v malých rodinných farmách v Rakousku, Švýcarsku nebo třeba ve Francii. Jak sám poznamenává, i v České republice se nachází spousta krásných rodinných farem. Čunátovi se každoročně vydávají navštívit některé z nich. Podle Marka Čunáta je důležité se neustále učit a předávat si zkušenosti s dalšími farmáři. Líbí se mu, že malé farmy nabízejí něco víc, než jen nekonečné lány řepky a kukuřice.
Začátky nebyly jednoduché
„Začátky po revoluci byly krušné, statek polorozpadlý, my se sestrou jsme byli děti, máma na tom nebyla zdravotně nejlépe. Aby táta uživil rodinu, chodil ještě do další práce. Jen hospodařením se uživit nedalo. Se sestrou jsme jako děti museli pomáhat, jak se dalo,“ vzpomíná Marek Čunát. Dnes už je to jiné. Na příjmu z farmy není nikdo z rodiny závislý, a tak všichni její členové mohou každou vydělanou korunu vzít a investovat ji zpět.
Právě díky tomu farma v posledních letech roste. Opravují se budovy, modernizuje se potřebná technika a technologie. Díky těmto investicím přichází i kýžené výsledky, které rodinu utvrzují v tom, že se farma nachází na té správné cestě. Přesto jsou nadále zapotřebí velké investice. Čunátovi však z toho mají radost. „Jediné, co nám tuto radost kazí, je, že když vyjdete ven za stodolu a podíváte se na chátrající areál družstva, tak si připadáte, že jsou tak dva roky po válce. Smutnější je fakt, že šlo o pozemky, které patřily kdysi k farmě, ale bohužel zastavěná plocha se původním vlastníkům nevydávala. Celý areál jsem chtěl odkoupit, ale nebylo mi umožněno se přihlásit do výběrového řízení. Družstvo se o prodeji zatím nechce bavit. Ale třeba se jednou dohodneme,“ věří Marek Čunát.
Čunátovi hospodaří bez chemie a šetrně k přírodě. „Kráva se napase, vyprodukuje hnůj a ten se zpět vrátí do půdy a dodá jí živiny. Tak to má být, pro půdu není nic lepšího. Plno zemědělců mě za tato slova bude asi lynčovat, ale veškerá ta chemie v podobě různých postřiků a průmyslových hnojiv, co se dnes v zemědělství používá, je svinstvo. Dochází tak ke kontaminaci spodní vody a ničení už tak zamořené a zdrancované půdy. Mnoho studií prokázalo negativní dopady těchto látek na naše zdraví a přírodu. Na druhou stranu musím říct, že je těžké dodržovat ekologické principy, když vám družstvo naschvál vydá pozemek někde uprostřed jejich lánu a ten vám stejně postříkají. Tomu se dá jen velmi těžko bránit, proto budeme muset část polí užívat i mimo ekologii, ale stále s dodržováním ekologických principů. Vše by vyřešila pozemková úprava, ale ta zatím proběhla jen v malém počtu obcí,“ říká Marek Čunát.
Farma dbá i na pohodu zvířat, ta mají celoročně možnost pohybovat se na několikahektarovém pastevním areálu a v zimě se mohou schovat pod střechu. „V plánu máme postavit halu, kde by zvířata v případě potřeby byla dokrmena. Na způsob chovu navazují naše vysoké nároky na kvalitu produkovaného masa, které z naší farmy prodáváme. Snažíme se před porážkou eliminovat stres zvířete, ten zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu masa. Dalším faktorem je pak správný proces zrání masa za stálé teploty a vlhkosti,“ dodává k živočišné výrobě Marek Čunát.
Chod farmy obstarává celá rodina
Na chodu farmy se podílí celá rodina. Každý podle toho, jak může a jak je potřeba. Když měl Marek Čunát zlomenou nohu, pomáhala jeho partnerka Veronika při telení. Otec Miroslav vede provozní věci, navíc je zootechnik, takže se stará i o celý chov. Markova sestra Štěpánka má na starosti provoz bourárny, kde vede veškerou potřebnou agendu, eviduje objednávky, pomáhá bourat, balit a expedovat maso. Bratrovi pomáhá s prodejem masa a šířením značky farmy. Marek Čunát se stará o veškerou administrativu a chod farmy po ekonomické stránce, o chod bourárny a prodej masa. Důležitou roli na farmě má i řezník Petr Votruba, který je velký nadšenec, neustále se učí nové věci, jejichž cílem je, aby farmu opouštělo co nejkvalitnější maso. Pomáhá mu v tom i Markův skorošvagr Jiří. Sem tam chodí na farmu vypomáhat brigádníci nebo kamarádi a právě teď se rodinná farma dostala do fáze, kdy bude muset zaměstnat dalšího člověka. Toho nyní hledá.
„Jsme zaměřeni na chov masného skotu plemene masný simentál původem ze Švýcarska a plemene charolais, které pochází z Francie. Máme něco přes 50 kusů a od konce února začnou porody letošních telat, těch by mělo letos být kolem 25. Jinak je to jako na každé farmě či statku, drůbež všeho druhu, důležitými členy rodiny jsou pes Hugo a kocour Mikeš,“ popisuje Marek Čunát. Farma aktuálně hospodaří na necelých 47 hektarech. A brzy se rozroste. Už nyní má podepsané nájemní smlouvy s vlastníky na 42 hektarů nových pozemků do nájmu. „Zde ovšem řešíme jejich vydání. Uvidíme, zda se nám podaří na nich začít hospodařit v nejbližší době, osobně věřím, že se se stávajícími uživateli dohodneme. Jednám i o odkupu dalších polí a luk kolem naší farmy a v blízkém okolí. Určitě se nebráníme novým nabídkám na odkup nebo pronájem půdy,“ dodává Marek Čunát.
Jak vypadá den provozovatele rodinné farmy?
Budík je obvykle nastaven na pátou ráno. To se Marek Čunát vydává do kanceláře. Farmaření je jeho koníček a současně životní styl. Není to ale pouze farma, čím se Marek Čunát zabývá. Musí se věnovat i řízení své firmy MC Services, která se zabývá majetkovým a ekonomickým poradenstvím. Když zrovna Marek Čunát není na jednáních po různých koutech republiky, snaží se vracet na farmu za světla a pomáhat, kde je potřeba. O víkendech se většinou bourá a balí maso a vykonávají práce, na které není přes týden čas. A rád se věnuje i ročnímu synovi Matějovi.
I farmářův rok má svůj rytmus. Na jaře se musí ohlídat porody telat, připravit techniku na sezonu, ošetřit po zimě pastviny vláčením, začínají další rekonstrukce a opravy staveb, které má farma pro daný rok naplánované a vedle toho přichází i modlení se za množství srážek, aby pořádně narostla tráva. V létě je hlavním úkolem posekat louky a nasušit co nejvíce sena na zimu a seno uskladnit do sucha. Na podzim je potřeba vzít od každého kusu dobytka vzorek krve, který se posléze posílá na rozbory. Ty ukáží, zda je stádo zdravé. V podzimním období se také hnojí louky. Zima je jediná část roku, kdy je dobytek krmen. Dostává seno a senáž z luk.
Farma má své specifické zaměření, potřebuje především pícninářskou techniku. Tu má vyjma lisu kompletní. Dokonce by s touto technikou zvládla obhospodařit trojnásobnou plochu, než má nyní. „V roce 2018 jsem si splnil dětský sen a pořídil na farmu nový traktor John Deere. Máme ale i nesmrtelné Zetory, to jsou zlaté stroje a nedáme na ně dopustit. V minulém roce jsme pořídili nové rozmetadlo na hnůj, luční brány, novou sekačku a nějaké další vybavení,“ vyjmenovává Marek Čunát. V roce 2019 Čunátovi kolaudovali novou moderní bourárnu masa, na kterou jsou velmi pyšní. Jsou v ní špičkové technologie a aktuálně je naplánováno další rozšíření. V plánu je také stavba speciálních zracích boxů na staření hovězího masa. Takové maso je pak ideální surovinou pro přípravu skvělých steaků.
Není stejk jako stejk
„Produkujeme a prodáváme kvalitní vyzrálé hovězí maso v bio kvalitě. Lidé si u nás můžou objednat farmářský box o váze pěti nebo deseti kilogramů, kde najdou namíchaná masa z kýty, plece, krku nebo kližky, žeber a hrudí, kostky na guláš nebo maso vhodné na mletí a kost na pořádný hovězí vývar. Vše popsané, vakuově balené po zhruba kilogramových balíčcích. Naší hlavní specialitou jsou pak steaková masa. Zde je možné koupit buď také box s mixem různých steaků jako například rump steak, ball tip, rib eye steak, flank a flap steak, spider steak, filet mignon z pravé svíčkové, hanger steak, striploin steak nebo flat iron steak anebo koupit přímo speciality s kostí jako jsou T-bone steak, Tomahawk nebo I-Bone steak,“ vyjmenovává Marek Čunát. Sám upřednostňuje maso z jalovic. „Hodně lidí si mylně myslí, že nejlepší maso je z mladého býka, ten je však dobrý spíše kvůli větší výtěžnosti než kvůli kvalitě masa. Osobně mě láká začít chovat voly. Jejich maso se vyznačuje jemnou chutí s tukovým mramorováním,“ říká majitel farmy.
Prodej masa Čunátovi napřed rozjeli mezi přáteli. Později je začaly oslovovat i restaurace. „Jednáme s jednou bioprodejnou. Naší prioritou je ale maloobchodní prodej, aby se co nejkratší cestou dostalo kvalitní maso z farmy až k lidem na stůl. Máme chladírenské auto a přívěs, takže maso i rozvážíme. Finišujeme s novým objednávkovým systémem u nás na webu farmacunat.cz. Fungují nám i sociální sítě jako je Facebook a Instagram. Maso od nás kupují známí sportovci nebo provozovatel franšízy Mc´Donalds, ovšem nikoli do svých restaurací, ale pro vlastní spotřebu. Navíc lidé, kteří nám pronajmou pole, dostávají kromě velmi slušného nájmu i maso za symbolickou cenu,“ popisuje Marek Čunát. Farma v současnosti nedokáže vykrýt veškeré odběratele masem z vlastního chovu. Problém řeší přes spřátelené farmy, které vychovávají především jalovice určené k porážce. Jedná se o podobné malé rodinné biofarmy, která se zabývají chovem stejných plemen.
„Můj hlavní cíl je nebýt závislý na dotacích. Farmu bychom chtěli rozšířit o další pozemky. Něco formou pachtů a také bychom rádi nějakou půdu přikoupili. Chceme ukázat lidem, že si mohou koupit domů do kuchyně české maso ve vysoké kvalitě a za rozumnou cenu. Proto si svou produkci sami zpracováváme a prodáváme. Určitě se nechceme poměřovat s masem z řetězců. Stařenými steaky bychom chtěli vyplnit díru na trhu pro lidi, kteří jsou ochotni připlatit si za vysokou kvalitu. Od roku 2008 také nosím v hlavě myšlenku na malý penzionek, ale kdo ví, to je zatím daleko. Teď se chceme soustředit na to, aby naši zákazníci byli spokojení a vraceli se k nám,“ uzavírá povídání o rodinné farmě Marek Čunát.
Diskuse k článku