16. 9. 2021 16:27

Sezóna moštování ovoce se teprve rozjíždí. Na Třeboňsku letos chybí jablka

JINDŘICHOHRADECKO – Místní organizace Českého svazu zahrádkářů na Jindřichohradecku každým rokem v září začínají moštovat ovoce, které si zákazníci přivezou. Moštárny najdou nejen v samotném Jindřichově Hradci, ale i v Dačicích, Třeboni nebo Lomnici nad Lužnicí. Letos sezóna teprve pozvolna začíná, větší nápor moštárny čekají později, až dozraje více ovoce.

„U nás moštujeme v podstatě veškeré ovoce, pouze peckoviny je složitější drtit, ale lisovat se dá téměř cokoliv. I zelenina, ale o tu většinou zájem nebývá. Ale letos na Třeboňsku obecně není moc jablek nebo přijde kvůli počasí až pozdější sezóna. Přitom v loňském roce jsme v třeboňské moštárně zpracovali třináct a půl tuny jablek, to byl úspěšný rok. Možná je to tím, že stromy většinou v jednom roce hodně plodí a ve druhém trochu stagnují a odpočívají. Letos zřejmě bude ten slabší rok, množství vymoštovaného ovoce je zatím podprůměrné,“ zmínil Petr Kadlec z moštárny v Třeboni s tím, že množství ovoce se v jednotlivých regionech liší.

„V minulém týdnu jsem byl na Plzeňsku a tam byly jabloně u silnice obsypané jako na Moravě vinná réva hrozny. Jsou tedy lokality, kde je jablek hodně. Včera u nás byl zákazník z Třeboně, který má chalupu na Šumavě a přivezl si jablka odtud. Také říkal, že tam jsou stromy plné ovoce. Tak možná jen u nás toho letos tolik není,“ poznamenal.

Třeboňskou moštárnu zákazníci najdou v lokalitě Na Kopečku a moštovat se tu bude do podzimních měsíců, podle zájmu. „Loni to bylo až do konce listopadu, v letošním roce teprve uvidíme. Nejlepší je k nám nejdříve zavolat a objednat se na konkrétní čas, aby tu lidé zbytečně nestáli ve frontě. Do šedesáti kilo jablek si pak na mošt počkají přibližně patnáct minut čekání na místě, zpracování stovky až sto dvaceti kilo trvá okolo půl hodiny. Zákazníci si kromě ovoce přiváží ještě lahve. Já jim ovoce rozdrtím, vylisuji z něj šťávu a oni si ji slejí do lahví. A zpátky domů si odvezou i téměř suché výlisky,“ dodal Petr Kadlec s tím, že v moštárně mají k dispozici i lahve nebo kanystry pro ty, kteří nebudou mít své vlastní.

Telefonní číslo pro objednání do moštárny v Třeboni je 608 353 913 a moštuje se v úterý a pátek od 17 do 19 hodin, v sobotu pak na základě domluvy. Zpracování jednoho kilogramu ovoce vyjde členy Českého svazu zahrádkářů na čtyři koruny, ostatní pak zaplatí o korunu víc. Nabízí tu i mytí ovoce, které vyjde na korunu za kilo.

V Jindřichově Hradci se moštuje každou sobotu za prodejnou zahrádkářských přebytků v ulici Na Hradbách. Členové ČZS zaplatí čtyři koruny za kilo jablek, ostatní zákazníci pak sedm korun. „Jablka je možno přivézt jak umyté, tak je možné umýt je přímo u nás. Drtíme, lisujeme syrový mošt, láhve nebo nádoby na mošt si zákazníci musí donést s sebou. Odpad likvidujeme sami,“ zmínila vedoucí prodejny Marie Vaňková. Moštování je možné objednat pouze v prodejně zahrádkářských přebytků osobně nebo na telefonním čísle 384 361 096.

Moštování v Lomnici nad Lužnicí začalo tuto sobotu a až do odvolání se tu budou jablka každou sobotu zpracovávat od 8 do 12 hodin. Zahrádkáři tu zaplatí šest korun za litr moštu, ostatní dají osm korun za litr. Ovoce myje moštárna, odpad si likvidují sami zákazníci. Šťávu tu stáčí jen do donesených nádob.

V Dačicích se letos zatím moštovalo pouze dvakrát. Bez objednání je možné ovoce do moštárny ve Svobodově ulici přivézt každé úterý od 14 do 17 hodin. „Začali jsme v minulém týdnu, teď v úterý to bylo podruhé. Předem neobjednáváme, zatím ale žádný velký nával není. Pokud přijde více lidí, zůstaneme samozřejmě i déle, abychom jim vyšli vstříc. Teď ale do pěti v klidu stíháme,“ řekl vedoucí moštárny Jaroslav Maršán.

V Dačicích vyjde zpracování kilogramu ovoce na pět korun, v ceně je zahrnuto krouhání i moštování. Samostatné krouhání stojí dvě koruny za kilo. „Ovoce je třeba přivézt umyté, my jen drtíme a lisujeme surový mošt. S sebou je třeba také přivézt nádoby na mošt. Odpad likvidujeme sami. Zpracováváme bobuloviny, jádroviny, černý jeřáb, hrozny, červenou řepu a mrkev,“ dodal vedoucí s tím, že výtěžnost bývá kolem padesáti procent. Doporučuje také bobuloviny a černý jeřáb česat alespoň dva dny před moštováním, jinak klesá výtěžnost.

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.