SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů - Jižní Čechy Teď!
SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů - Jižní Čechy Teď!
SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů - Jižní Čechy Teď!
3. 7. 2019 11:19

SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů

SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů
SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů
SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů
SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů
Zobrazit galerii (6)
SOUTĚŽ: Restauraci U Jiskrů v Kbelnici vede Martin Jiskra, bývalý manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů
Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožívá – v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny.

 

Martin Jiskra je v české gastronomii pojem, získal zkušenosti po celém světě. Rakousko, New York, Japonsko, Anglie, Švýcarsko, Malta, Španělsko. To je jen malý výčet jeho zahraničních působišť. Z těch tuzemských je to například Alcron, Corinthia Towers, Grandhotel Pupp, Aquapalace Hotel Prague. Dlouhá léta vedl také Národní tým kuchařů, který pod jeho vedením získal nespočet významných ocenění.

O nově otevřeném hostinci ve Kbelnici sedm kilometrů od Strakonic si již cvrlikají i vrabci na střeše – hlavně food blogerského světa na sociálních sítích. Na svou Gastropamu zařadil zájezdní hostinec U Jiskrů i herec Lukáš Hejlík, který sestavuje mapu podniků po celé České republice, stojících za pozornost.

Elegantní a velice příjemné prostředí nově zrekonstruovaného hostince u hlavní silnice mi doslova učarovalo. Musím se přiznat, že mnoho podniků s takovým srdcem a duší, kde se snoubí historie, tradice i současnost jsem zatím nepoznala. Dobový interiér jemně doplňuje hudba, skvělé jídlo servírované na krásných českých talířích z porcelánu a příjemná obsluha zaručuje spokojenost každého strávníka.

V kuchyni dbají na lokálnost a čerstvou surovin. Dodavatele si Martin Jiskra vybírá osobně. Na Jihu Čech je to prý občas tvrdý oříšek. Přeci jen je to rozdíl proti velkoměstu, kde se dodavatelé předhánějí a bojí se konkurence. Naštěstí se ale najde také pár poctivých partnerů, pro které je čerstvost surovin na prvním místě.

U Jiskrů si můžete například pochutnat na hovězím tataráku z vyzrálého masa z farmy v Semicích, který vám umelou přímo u stolu, takže vy si můžete prohlédnout kus masa, který budete za chvilku konzumovat a víte, že je bez nežádoucí příměsi.

Restauraci jsem nenavštívila poprvé, takže jsem zde ochutnala již více jídel a na všech jsem si velice pochutnala. Byla to klasická česká jídla, která byla uvařena poctivě a s láskou – sekaná s bramborami, plněný paprikový lusk, těstoviny s kuřecím masem nebo vařená slepice se zeleninou a domácími nudlemi. Dezerty jsou tu kapitola sama pro sebe. Tvarohové knedlíčky plněné marcipánem, poctivé honzovky s mákem a nebo velice efektní crème caramel se šlehačkou, maliníkovém listím a diamantové nitě, to je jen malý výčet sladkých teček, kterými se můžete před odjezdem potěšit. Dopřát si k nim můžete také výběrovou kávu z Pražírny Drahonice.

Líbil se mi i přístup k životnímu prostředí. Plastová brčka U Jiskrů nenajdete, používají papírová a také krabičky na jídlo sebou jsou kompostovatelné.

Jsem ráda, že takové podniky se začínají množit i v jižních Čechách a kdybych měla hodnotit hvězdičkami, tak ode mě mají U Jiskrů jedenáct hvězdiček z deseti. Pozor ale na otevírací dobu. V pondělí mají zavřeno, v úterý a ve středu od jedenácti do čtrnácti hodin, od čtvrtka do soboty můžete navštívit restauraci od jedenácti do jednadvaceti hodin a v neděli mají otevřeno také od jedenácti ale do pěti hodin odpoledne.

Tip na výlet

Hostinec můžete navštívit během cesty na výlet nebo si z něj přímo udělat svůj cíl. Protože ochutnat jídla od tak znamenitého šéfkuchaře je čest. Když už budete u Strakonic, rozhodně se nezapomeňte zajet podívat do deset kilometrů vzdálených Kestřan, kde najdete pozdně gotickou tvrz a hospodářský dvůr.

Druhý můj tip jsou Hoštice u Volyně. Vesnice známé z nesmrtelné trilogii Slunce, seno, … Ve vsi můžete vidět hospodu, obecní úřad v podobě místního zámku ze 17. století a nebo třeba JZD z Troškových komedií.

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

Soutěž

Hrajeme o poukaz – tentokrát do zájezdního hostince U Jiskrů. Stačí odpovědět na soutěžní otázku. Pokud bude odpověď správná a budete mít při losování štěstí, voucher v hodnotě 1 000 korun může být váš.

Co je rondon?

a) vařená brambora ve šlupce

b) technika vaření

c) pracovní oděv kuchařů

Odpověď zasílejte na email soutez@jihocesketydeniky.cz nejpozději do pravého poledne v pondělí 15. července. Ze správných došlých odpovědí vylosujeme jednoho výherce. V odpovědi uveďte své jméno, adresu, kontaktní telefon a do předmětu zadejte: Jiskra. Jméno výherce zveřejníme ve středu 17. července.

Upozornění: Odesláním odpovědi na uvedenou adresu, vyslovujete souhlas se zpracováním vašich osobních údajů pro účely této soutěže. Údaje nejsou zpracovávány automatizovaným způsobem. Po ukončení soutěže budou osobní údaje všech soutěžících smazány a skartovány.

 

 

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.