Státní veterinární správa stahuje z trhu tlačenku od jihočeského výrobce. Obsahuje listerie - Jižní Čechy Teď!
před 4 hodinami

Státní veterinární správa stahuje z trhu tlačenku od jihočeského výrobce. Obsahuje listerie

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu šarži tlačenky z pečeného masa od výrobce Uzenářství Vávra. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava zjistilo ve výrobku přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes. Ve dvou prodejnách výrobce v Českých Budějovicích a v jedné v Kutné Hoře se celkem prodalo 53 kilogramů. Lidé by tlačenku neměli jíst a měli by ji vrátit tam, kde ji koupili.





Státní veterinární správa zakázala pokračování distribuce tlačenky, která má datum výroby 29. září a datum použitelnosti 29. října. Nařídila rovněž její stažení z trhu a následné neškodné odstranění v asanačním podniku na náklady výrobce. V čase doručení výsledku vyšetření bylo prodáno 53 kilogramů tlačenky konečným spotřebitelům v síti vlastních prodejen, zbylých 39 kilogramů výrobku bylo staženo z trhu.

Výrobce bude muset provést mimořádnou sanitaci provozu. Pokračovat ve výrobě bude moci až poté, co předloží vyhovující výsledky stěrů z pracovních ploch a zařízení a bez přítomnosti listerií budou také zkušební šarže výrobku.

Státní veterinární správa nařídila pozastavení výroby této tlačenky, případně dalších výrobků vyráběných na stejném zařízení. Celkový provoz podniku Uzenářství Vávra nebyl pozastaven, výroba ostatních masných výrobků, které s výrobou tlačenky nesouvisejí, není nijak narušena.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý člověk se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů.

Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum použitelnosti a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Petr Vorlíček

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.