Studuj to, co tě bude bavit








V roce 1932 sestávalo pokračovací školství v Táboře celkem ze 13 škol. Všechny tyto školy byly sjednoceny pod jednou správou. Po 2. světové válce učňovská škola získala objekt školy, který byl za okupace obsazen a započalo se s výstavbou nových dílen, které byly v roce 1946 předány do užívání. Vyučování učňovské mládeže probíhalo za velmi obtížných podmínek na mnoha místech Tábora.
V padesátých letech vznikala střediska učňů při závodech Masna, Madeta, Pozemní stavby a Vodní stavby. V těchto střediscích došlo k zavedení skupinové formy odborného výcviku. Roku 1958 byla v Táboře zřízena Učňovská škola. Vyučovaly se obory prodavač, mlékař, řezník a uzenář, tesař, zedník a železobetonář. V roce 1963 přibyly obory automechanik, elektromontér, instalatér, kuchař, číšník, klempíř, mlékař, prodavač, tesař, řezník, zámečník a zedník.
Dnes nabízí škola celkem 13 oborů, každý trochu jiný, ale všechny s dobrým uplatněním. V průběhu studia je možné obor i změnit na základě rozdílové zkoušky. Pro studenty je k dispozici vlastní tělocvična, venkovní sportoviště i domov mládeže. Vše v jednom areálu.
Předměty vyučují učitelé a mistři přímo z praxe, žáci se tak vždy učí aktuální informace. Absolventi tak jsou úspěšní u závěrečných zkoušek.
Obsluha na Pražském hradě
Žáci gastronomických oborů školy zajišťovali obsluhu hostů na Pražském hradě při příležitosti předávání státních vyznamenání. V září zas při slavnostní večeři pořádané na počest jihokorejské státní delegace v čele s prezidentem Jun Sok-jolem. Českou stranu zastupoval nejen prezident Petr Pavel, ale i několik vládních ministrů a dalších významných politiků a průmyslníků. Žáci 2. a 3. ročníků gastronomických oborů pod vedením učitelky odborného výcviku Martiny Friedlové se svého úkolu zhostili se ctí a vzorně reprezentovali nejen školu, ale vlastně celou českou gastronomii. Počínali si výborně a nejcennější odměnou pro ně bylo osobní poděkování obou prezidentů a zároveň pozvání na další gastronomické akce pořádané Hradem.
Ukázky stolování
Žáci také chodí na besedy s ukázkami stolování na základní školy. Kromě zásad správného stolování se žáci seznámí i s etiketou a společenským chováním při různých příležitostech. Na závěr si mohou vyzkoušet třeba správné skládání ubrousků.
Škola doporučená zaměstnavateli
Klub zaměstnavatelů, který pomáhá zaměstnavatelům při vzájemné výměně znalostí a zkušeností, věnuje zvláštní pozornost spolupráci firem se středními i vysokými školami a sestavuje pořadí škol, které jsou nejlépe hodnocené zaměstnavateli. A právě tato škola byla zařazena mezi 10 nejlépe hodnocených škol v Jihočeském kraji.
Škola blízká sportu
Výukový program umožňuje přizpůsobit tréninkové plány pro úspěšné sportovce. V prostorách táborské Střelnice proběhlo v únoru vyhlášení ankety Sportovec roku okresu o nejlepšího sportovce Táborska za rok 2023. Studentka druhého ročníku oboru Veřejnosprávní činnost Sára Studená, která závodí v ploutvovém plavání a rychlostním potápění, obsadila v kategorii jednotlivců krásné 7. místo. Dalším úspěšným sportovcem je autoelektrikář Ihor Kutsyn, který reprezentoval Českou republiku na mistrovství Evropy U18 v MMA organizace GAMMA. Ihorovi se podařilo neuvěřitelné, vybojoval zlatou medaili a stal se mistrem Evropy!
Úspěšní na soutěžích
V průběhu roku se žáci účastní různých soutěží a mohou se pyšnit cennými trofejemi. V Kroměříži na 10. ročníku soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2024 obsadil žák oboru kuchař
1. místo. Stejně tak i v Humpolci v Návštěvnickém centru Rodinného pivovaru Bernard zvítězil žák oboru podnikání v soutěži mladých kuchařů BernardChef. Řezníci a uzenáři se pak utkali při Řeznické sekyře v Poličce a Táborští získali
2. místo v jednotlivcích, jako družstvo skončili také na 2. místě.
Podnikavost a kreativita
Škola se zapojila do projektu k aktivitám na podporu podnikavosti, který organizuje a zajišťuje Jihočeská hospodářská komora. Vybraná třída oboru ekonomika a podnikání byla rozdělena na týmy, které vytvořily podnikatelské projekty a nejlepší tým se poté zapojil do celokrajské soutěže. V rámci projektu jsou zapojeni i odborníci z praxe do výuky ve škole. Programu se škola účastní už dva roky a na základě úspěšné prezentace obdržela logo Podnikavá škola.
Na vlastní oči se mohou zájemci přijít podívat ve dnech 7. prosince a dále 15. nebo 25. ledna, kdy škola pořádá Den otevřených dveří. Bude možné vyzkoušet si přijímačky, připraveny budou ukázky cukrářských výrobků, kávy či míchaných nápojů. Návštěvníci uvidí, jak se flambují palačinky a ovoce, ochutnají řeznické a uzenářské speciality nebo si prohlédnou školní Pivovar pod Besedou.
Škola sídlí v táborském areálu Bydlinského 2474. Všechny další informace jsou na stránkách školy www.ssjs-tabor.cz.
Diskuse k článku