Životní cesta přivedla lékařku k ruční výrobě přírodní kosmetiky. Vymýšlí receptury, vede tým







Od medicíny k podnikání
„Vždycky mě bavila chemie. Vystudovala jsem medicínu. Již na škole jsem však poznala, že medicína není tak úplně pro mě, i když je to zajímavá práce. Protože jsem zodpovědná, tak jsem školu skutečně dokončila. Pracovala jsem na ARO a jako praktická lékařka. V Hospici Jordán jsem byla hlavní lékařkou a měla na starosti paliativní medicínu. To mě hodně naplňovalo, doprovázet lidi i jejich rodiny. Mohu říci, že mám dar propojení se s lidmi, zvláště se staroušky. Zajímá mne doprovázení umírajících po stránce psychologické a duchovní. Stále ráda svým známým poradím, paliativní péče je hodně důležitá. I když jsem se tedy medicíně pracovně věnovala, stále jsem uvažovala, kterým směrem se vydat.
Vedle lékařství jsem v roce 2013 začala vyrábět umělecká mýdla s unikátním designem a vůněmi. Jedná se o ruční výrobu ze stoprocentně přírodních surovin. Když se moje podnikání rozšiřovalo, mohla jsem se více věnovat manažerské práci a v tom jsem se našla. Mám určité manažerské vize a baví mě vymýšlet nové věci. Nakonec jsem lékařskou dráhu v roce 2020 ukončila. I přesto použití kosmetiky vnímám z hlediska lékaře,“ popisuje svou cestu Barbora Mikulášová. Dalším důvodem, proč se doktorka Mikulášová přestala naplno věnovat medicíně, byly podle jejího vyjádření časté migrény. Sužovaly ji od dětství. Mezi její zájmy patří kromě práce samozřejmě rodina, příroda a hory. Nejraději má v zahraničí Alpy a v České republice krajinu Blanského lesa s Kletí.
Mýdla s ornamentem
Ruční výroba mýdla je řemeslnou prací a současně alchymií. Vedle přesnosti vyžaduje také tvůrčího ducha. Výsledkem je mýdlo krásných barev se zajímavou kresbou na povrchu i uvnitř, příjemné vůně a blahodárných účinků. Má požadované užitné vlastnosti a zároveň může posloužit jako zajímavý dárek v krásném balení. Protože je to ruční práce, každý kousek mýdla je originál. „Každá receptura se chová jinak. Vycházíme z olejů. Složení všech ingrediencí se vždy musí dodržet. Pro mě je důležité, aby mýdlo bylo jemné na pokožku a tvrdé, aby se nerozmáčelo. Třeba přidáním hedvábí mýdlo ve výsledku zjemní. Další složky jako jogurt nakupujeme u regionální výrobců, kozí mléko z Borotína, med z Malšic. Mýdlo při výrobě tuhne různě rychle podle použité vůně, dokonce v závislosti na počasí, vlhkosti a teplotě. V létě je to jiné než v zimě. I v každé výrobně je to jiné. A s tím se musí počítat také při tvorbě ornamentů a zamýšleného designu. Ten může být pokaždé jiný i vytvořený jinou technikou,“ popsala Barbora Mikulášová. Současná provozovna v táborské obchodní zóně je již její třetí v pořadí. První měla na sídlišti Nad Lužnicí a druhou v Sezimově Ústí. Prvního zaměstnance přijala v roce 2019, nyní má čtyřčlenný tým.
Celý článek je možné si přečíst v Táborsku, které vyšlo ve středu 5. října.
Diskuse k článku