U táborské Besedy předváděli mladí řezníci své řemeslo











„Připravili jsme 100 kilo tlačenek, 100 kilo jitrnic, 50 kilo jelit, 30 kilo klobás, 20 kilo salámů a 25 kilo uzeného masa,“ prozradil učitel odborného výcviku Petr Pícha. Kdo chtěl, ochutnával na místě a zapíjel pivem Lichvice ze školního pivovaru v Besedě. Další lidé si odnášeli dobroty domů. Cukrářky a cukráři napekli 300 koblih a 200 koláčů, i ty šly ve stánku na odbyt.
Hned vedle předváděli budoucí řezníci a uzenáři své řemeslo. Jiří Baleňák z druhého ročníku a Jaroslav Švejda ze třetího ročníku zrovna plnili a špejlovali jitrnice. „Můžu se podívat zblízka? Nikdy jsem neviděla, jak se to dělá,“ zajímala se jedna z návštěvnic vepřových hodů. Klukům šla práce od ruky. Jaroslav Švejda z Plané nad Lužnicí pochází z řeznické rodiny. V plánském masokombinátu pracují táta i děda. Jiří Baleňák z Benešova nikoho v oboru v rodině nemá, vyučil se kuchařem a rozhodl se, že řeznické řemeslo si přibere navíc.
O vepřové hody i ukázky řemesla byl zájem, krátce po poledni bylo vyprodáno.
Diskuse k článku