Jihočeská značka získala tři hvězdy z Great Taste za džemy - Jižní Čechy Teď!
Jihočeská značka získala tři hvězdy z Great Taste za džemy - Jižní Čechy Teď!
Jihočeská značka získala tři hvězdy z Great Taste za džemy - Jižní Čechy Teď!
7. 9. 2018 14:58

Jihočeská značka získala tři hvězdy z Great Taste za džemy

Zobrazit galerii (2)
Jihočeská značka získala tři hvězdy z Great Taste za džemy
PRACHATICE - Celkem tři hvězdy si z letošního ročníku soutěže Great Taste odnesly džemy jihočeské značky Rose Garden. V nejprestižnější gurmánské soutěži světa uspěly výrobky z višní, jahod a červeného rybízu a broskví. Každý získal po jedné hvězdičce a zařadily se tak mezi nejkvalitnější potraviny světa.

Jihočeská značka získala tři hvězdy z Great Taste za džemy - Jižní Čechy Teď!

 

Po loňském vítězství fíkovo-hruškového džemu s bílým karibským rumem jde o další mezinárodní úspěch Jozefíny Růžičkové, která za značkou Rose Garden stojí. „Na rozdíl od loňské exotiky jsem do letošního ročníku soutěže záměrně přihlásila zcela obyčejné džemy z domácího ovoce. Rybíz a višně pocházely od nás z jižních Čech, broskve z jižního Slovenska, jahody od Litoměřic,“ popisuje Jozefína Růžičková. „A těší mě, že v tak velké konkurenci uspěly. I proto, že obsahují méně cukru než běžné džemy,“ dodává.

Její výrobky zaujaly porotce vynikající konzistencí a sytou barvou. Pozitivně hodnotili také plnou ovocnou chuť a vyváženost. „Jde jednoznačně o produkty, které byly dělány s péčí a hlubokým porozuměním možnostem ovoce,“ uvedla porota.

Do soutěže, která je považována za gastronomického Oscara, se letos přihlásilo 12 643 nejlepších výrobků z celého světa. Od alkoholických nápojů, přes pekařské i uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny nebo zmrzliny. Naprostá většina z nich odešla z prázdnou.

V porotě soutěže Great Taste Awards zasedá každoročně na 500 odborníků z oblasti gastronomie, včetně kuchařů s Michelinskými hvězdami, gastrokritiků, zástupců nejvyhlášenějších restaurací a dalších. Hodnocení trvá přibližně půl roku, všechny ochutnávky probíhají naslepo a základní hodnotící kritéria jsou jednoduchá: chuť a kvalita. Slavnostní vyhlášení cen proběhlo na začátku září v Londýně.

Jozefína Růžičková je mladá žena, která si plní sny. Po mnohaleté práci v nadnárodní korporaci se odstěhovala na Šumavu, vyměnila klimatizovanou kancelář za ovocný sad a začala vařit domácí marmelády a džemy. Od léta do podzimu sbírá a zpracovává ovoce, probírá se desítkami kil pichlavých šípků a experimentuje s novými chutěmi.

V roce 2015 se poprvé zúčastnila prestižní soutěže World’sOriginalMaramaladeAwards, tehdy ještě v kategorii home-made. S prvními citrusovými marmeládami, co kdy uvařila, získala dvě bronzová místa. O rok později si z Anglie, už coby profesionál, odvážela osm medailí. A v roce 2017 její džemy soutěž World’sOriginalMarmaladeAwards naprosto ovládly. Porazily přes dva tisíce konkurentů a získaly celkem devět medailí. Do své nabídky je poté zařadil i luxusní londýnský obchod Fortnum&Mason.

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.