Tradiční thajské nudle Pad Thai dokáží provonět i naši kuchyni - Jižní Čechy Teď!
Tradiční thajské nudle Pad Thai dokáží provonět i naši kuchyni - Jižní Čechy Teď!
Tradiční thajské nudle Pad Thai dokáží provonět i naši kuchyni - Jižní Čechy Teď!
8. 5. 2018 20:30

Tradiční thajské nudle Pad Thai dokáží provonět i naši kuchyni

Zobrazit galerii (2)
Tradiční thajské nudle Pad Thai dokáží provonět i naši kuchyni
TÁBOR/CHIANG MAI - Během téměř tří týdnů mé dubnové dovolené jsem cestovala po Thajsku. Kromě Bangkoku a několika jižních ostrovů jsem navštívila i Chiang Mai, kde jsem si nenechala ujít jednodenní kurz vaření thajské kuchyně. Postupně jsem se tam naučila vařit tradiční thajská jídla. Jako předkrm čerstvé thajské Springrolls, polévku Tom Kha Kai z kokosového mléka, nudle Pad Thai, Massamun Curry spolu s pastou a samozřejmě nechyběl ani nejoblíbenější thajský dezert – Sticky rice a mango. A protože mi thajská kuchyně opravdu zachutnala, přivezla jsem si s sebou zpátky do Čech spoustu surovin, které budu k vaření potřebovat. Většinu z nich můžete zakoupit v asijských prodejnách, pokud je neseženete, je možné je, i když s těžkým srdcem, nahradit dostupnými surovinami.

Tradiční thajské nudle Pad Thai dokáží provonět i naši kuchyni - Jižní Čechy Teď!

 Thajskem jsem cestovala s kamarádkou, která je vegetariánka, stravovala jsem se tam tedy podle jejích zvyků. Zajímavé je, že zatímco u nás je v restauracích vegetariánská strava dražší než ta běžná, v Thajsku se bez masa najíte i téměř za polovinu ceny. Místo masa se nejčastěji používá tofu, objednat si ale můžete i jídlo pouze s vajíčkem nebo se zeleninou. V žádné z navštívených restaurací to nebyl problém, servírky se dokonce při objednávce automaticky ptají. A cena? Na trhu si hlavní jídlo dáte i za 50 bahtů (cca 38 korun), v restauraci pak cena nepřesáhne 100 bahtů, tedy přibližně 75 korun. Mluvím o jídle běžném, vegetariánské vyjde ještě levněji.

 Jako první bych vás chtěla seznámit s receptem na nudle Pad Thai. Není snad jediné místo, kde byste toto tradiční jídlo nemohli v Thajsku ochutnat. Ať už v kamenné restauraci nebo přímo na ulici z pojízdných stánků. A i tady chutná skvěle!

Ingredience na jednu porci jídla:
3 menší stroužky česneku
1 šalotku
1 ředkvičku
50 gramů kuřecího masa nebo krevet
20 gramů tofu
1 vajíčko
100 gramů rýžových nudlí, namočených na 10 minut ve vodě
½ šálku vody
50 gramů fazolových klíčků
5 snítek pažitky
20 gramů mrkve
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce nasekaných arašídů
1 limeta
chilli paprička

Ingredience pro přípravu Pad Thai omáčky:
3 lžíce palmového cukru
1 šálek tamarindové pasty
2 lžíce rybí omáčky

 Nejdříve si připravte omáčku. Na pánvi smícháte tamarindovou pastu (v nejnutnějším případě je možné ji nahradit dostupnou sladkokyselou pastou) s cukrem a rybí omáčkou a na středním plameni pomalu všechny suroviny mícháním propojíte. Pokud jste vegetariáni, místo rybí omáčky použijte houbovou, nebo pouze sůl. Krátce povařte a nechte vychladnout. V uzavřené sklenici pak omáčka v lednici vydrží až dva měsíce. Můžete si ji tedy připravit do zásoby.

 Pokračujte už samotnou přípravou Pad Thai na pánvi Wok. Rozpalte ji a na oleji zprudka opečte česnek, šalotku a ředkvičky. Když začne směs krásně vonět, přidejte tofu a kousky kuřecího masa nebo krevet, míchejte do té doby, než je maso propečené. Vegetariáni použijí pouze tofu, příprava je v tu chvíli kratší. Potom směs odsuňte na okraj pánve, na prázdnou část vlijte vodu, do ní vložte nudle a jemně zamíchejte. Přidejte dvě lžíce Pad Thai omáčky a všechno promíchejte. Pracujte rychle, aby se nudle nerozvařily a neslepily. Potom je také odsuňte na stranu a na prázdné míst rozklepněte jedno vajíčko. Napočítejte do deseti a potom vejce promíchejte s nudlemi. Přidejte pažitku, fazolové klíčky a mrkev. Jen krátce všechny ingredience promíchejte tak, aby zelenina zůstala křupavá, a odstavte pánev z plotýnky.

 Můžete podávat. Na talíři ještě Pad Thai ochuťte podle sebe. Přidat můžete chilli, šťávu z limetek nebo drcené arašídy. A dozdobte zeleninou podle chuti, v Thajsku se často používají klíčky. Dobrou chuť!

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.