Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty - Jižní Čechy Teď!
Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty - Jižní Čechy Teď!
Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty - Jižní Čechy Teď!
19. 11. 2014 15:41 Aktualizováno

Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty

Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty
Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty
Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty
Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty
Zobrazit galerii (6)
Tradiční výstava ve Strakonicích se letos soustředí na vánoční dobroty
STRAKONICE - Tradiční vánoční výstavu, tentokráte na téma potravin, jídla a vůně Vánoc, připravilo jako každý rok Muzeum středního Pootaví Strakonice v kapitulní síni strakonického hradu. Vernisáž výstavy se uskuteční 21. 11. od 16 hodin s úvodním slovem kurátorky výstavy Mgr. Blanky Jirsové.

Výstava sleduje proměnu vánočních pokrmů a sladkého pečiva v průběhu 19. a 20. století. Představuje práci pekařů, perníkářů a cukrářů. Vystaveny jsou dobové reklamy, fotografie, formy na vytlačovaný a vykrajovaný perník nejrůznějších tvarů, které pocházejí z 18. – 19. století. Formy Mikulášů, husarů, srdcí, koníků apod. Rozmanitostí upoutají i barevné tisky, které se lepily na perníky od počátku 20. století.

Mezi drobnými cukrářskými pomocníky se představí například loupač na ovoce, který se používal v cukrárně Stanislava Šlehovera ve Strakonicích, dále oplatečnice, sekáčky na cukr a dřevěné, plechové a sádrové formy na cukroví, které používali cukráři ve Strakonicích, Českých Budějovicích, Písku i Volyni. Své místo mají i nejrůznější formy na domácí pečivo a cukroví. Formy pudingové, bábovkové či forma na kapra. Dále plechovky od bonbónů, kávy, lis na ovoce, cukrářská stříkačka, zdobítka z umělé hmoty, šlehače a mnoho dalšího.

Zajímavostí bude i kuchyňský robot z 50. let 20. století a drobní kuchyňští pomocníci.

Do dob nedávno minulých nás přenesou repliky vánočního cukroví umístěné na stromečcích. Návštěvníci se také dozvědí, co to byly tzv. salónky. Dokonce si je každý bude moci vyrobit. Ostatní mohou načerpat inspiraci k výrobě vlastní vánoční výzdoby – panáčků, panenek a svícnů ze sušeného ovoce či mikulášského pečiva. Je připraven i malý kvíz v poznávání vánočního koření a dílničku pro zájemce všech věkových kategorií. Pro zájemce tu bude doprovodný program tvořivé dílny. Dvě z nich jsou určeny mateřským a základním školám a další dvě široké veřejnosti.

Výstava bude v kapitulní síni k vidění do 28. 12. vždy v úterý – pátek 10:00 – 16:00 hod.; so, ne a ve svátky 13:00 – 16:00 hod.

Dílna pro MŠ – výroba zvířátek ze skořápek ořechů, přáníček z ovoce a koření

17. 12.

kapitulní síň 9:00 – 11:00 hod.

Nutná rezervace předem na e-mail: katerina.prokopcova@muzeum-st.cz, tel. 380 422 606

Vstupné 10 Kč/žák.

Dílna pro ZŠ – výroba ozdob z těstovin, vánočních bonbónů – tzv. salonek, košíčku na cukrovinky

18. 12.

kapitulní síň 9:00 – 11:00 hod.

Nutná rezervace předem na e-mail: katerina.prokopcova@muzeum-st.cz, tel. 380 422 606

Vstupné 10 Kč/žák.

Dílna pro veřejnost I. – výroba dekorací z ovoce

13. 12.

kapitulní síň 15:00 – 17:00 hod.

Vyrábět budeme čerty ze švestek, panenky z fíků, ozdoby z pomerančů. Nutno si přinést: sušené švestky (drátek), fíky (špejle), pomeranč (skořici, hřebíček, stužku).

Vstupné 20 Kč.

Dílna pro veřejnost II. – výroba vizovického pečiva

13. 12.

zasedací místnost kanceláří muzea 15:00 – 17:00 hod.

Nutno přinést: půl kila hladké mouky (misku na zadělání, nůžky, malý nožík, jehlici, špejli, tácek).

Vstupné 20 Kč.

Počet účastníků na dílny pro veřejnost je omezen.

Rezervace nutná: Zámecká galerie, tel. 380 422 612, e-mail: zamecka.galerie@muzeum-st.cz

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.