Úroda byla dobrá, cena brambor letos klesla - Jižní Čechy Teď!
31. 10. 2020 8:09

Úroda byla dobrá, cena brambor letos klesla

PODOLÍ I – Hospodařit začali před čtyřmi lety. Rodině Opavových z Podolí I zůstalo pole po babičce, a tak přišel nápad pole obhospodařovat. Hned od začátku se Opavovi věnovali tradičním plodinám jako obilí nebo brambory.

Úroda byla dobrá, cena brambor letos klesla - Jižní Čechy Teď!

 

„Brambor jsme měli nejdříve opravdu maličkou výměru. Já jsem tenkrát ještě všechno dělala ručně, plela jsem, sbírala mandelinky. Prostě takové ty začátky,“ říká Inka Opavová. Když ale viděla, že zájem o brambory je větší a větší, rozhodla se políčko brambor rozšířit.

Začátky hospodaření nebyly nijak lehké.„My jsme neprošli žádnou restitucí. Měli jsme všechna pole v družstvu a rozhodli jsme se, že si je vezmeme na vlastní hospodaření. Přitom jsme na to v začátcích neměli žádné stroje,“ prozrazuje Inka Opavová. „Na brambory máme starou sazečku, máme vyvorávač, ale jinak děláme všechno ručně. Na sběru se podílí celá rodina včetně rodičů, kterým bych ráda poděkovala. Momentálně máme téměř hektar brambor a ten sesbírat, to je poměrně fuška. Ale za pomoci celé rodiny to zvládneme,“ říká Inka Opavová a dodává, že
už příští rok bude pole s bramborami o patnáct procent větší. Opavovi mají v plánu koupit stroj, který by práci s bramborami usnadnil. Pavel a Inka Opavovi si uvědomují, že je to do budoucna nutné, pokud budou výměru brambor dál rozšiřovat.

Co se týče odrůd, tak těch pěstují Opavovi hned několik.„Na třetině plochy máme hodně rané brambory a dvě třetiny
pak představují odrůdy na uskladnění. Mezi těmi velmi ranými máme brambory Carrera a Anuschka a na uskladnění jsou brambory Belana a Marabel. Každý rok zkoušíme něco nového. Snažíme se, aby se k nám lidé vraceli a řekli nám, jestli jim ty brambory chutnají nebo ne,“ popisuje Inka Opavová.

Silnice výhodou

Rané brambory se farmáři z Podolí snaží prodávat už během června. Lidé si mohou nakoupit pět, deset, nebo i více kilogramů. Prodej probíhá ze dvora. Rané brambory jsou určeny na okamžitou spotřebu. „Letos jsme udělali jednu novinku. Když už byly brambory, lidé je mohli přijít ochutnat a pak se teprve rozhodovali, zda a jaké brambory si vezmou na uskladnění. Takže se dá říct, že já ještě neměla brambory sebrané z pole, ale už byly prodané,“ pochvaluje si Inka Opavová. Zájem o brambory je velký.

„Mně se hrozně líbí farmičky, které jsou někde na samotě, ale na druhou stranu se těmto farmičkám špatně ty produkty prodávají. My jsme blízko u silnice, takže z nevýhody bych ráda udělala výhodu. Chtěla bych toho co nejvíc prodat přímo tady doma, aby lidé za námi přišli a koupili si naše produkty. Nechtělo by se mi jezdit někam na trhy a stát tam celý den. Chápu, že někteří lidé jinak nemohou, ale když tady mám tu možnost a jsem u hlavní silnice, tak té možnosti chci využít,“ dodává Inka Opavová.

Když už lidé k Opavovým chodili pro brambory, často se ptali, co ještě zdejší farmáři mají.„My jsme letos poprvé udělali česnek. Teď zkoušíme cibuli. Zapomenout nesmím ani na jahody, které máme v hodně omezené míře. Jsou spíše na objednání, protože o ně se strhl obrovský zájem, což nás až překvapilo,“ zmiňuje Inka Opavová. Pěstování jahod se tedy bude rozšiřovat. „Všechno se učíme za pochodu,“ říkají Opavovi. Momentálně obhospodařují 23 hektarů. Z toho 17 hektarů je orná půda a zbytek je povětšinou trvalý travní porost. Vedle toho se oba starají o sedm masných krav. A aby toho nebylo málo, ještě pečují o okrasné školky.

Vyprodáno!

Už před třemi týdny prodala Inka Opavová své poslední letošní brambory, a to i přesto, že se jich urodilo opravdu dost. „Je pravda, že letos bylo hodně mokro. My brambory hnojíme pouze přírodním hnojem. Ne, že bych byla nějaký ekolog, ale já ty brambory chci vypěstovat s co nejméně postřiky. Brambory díky dešti narostly do velkých rozměrů, ale zase se do nich muselo více investovat, takže to má svá pro a proti,“ říká farmářka.

Proč se podle ní stává, že brambory ze supermarketu hnijí zevnitř? Podle Inky Opavové je to dáno zejména tím, že tyto brambory bývají myté. Snaží se farmáři dosáhnout toho, aby nabízeli stejně velké brambory? I na to má
Inka Opavová svůj názor: „V rozdílné velikosti brambor nevidím absolutně žádný problém. Naopak. Když člověk chce hodně rychle něco uvařit, vezme si ty menší. Když chce vařit oběd pro více lidí, sáhne po těch větších. Větší firmy mají třídičky neboli síta. Oni to tam vysypou, brambory jedou a podle otvorů pak postupně vypadávají. Já si ale myslím, že je fajn, když má člověk doma na výběr.“

Cena brambor mírně klesla

Zatímco loni u podolských hospodářů kvůli nižší úrodě byla cena brambor patnáct korun za kilogram, letos se situace pro zákazníky zlepšila. Vzhledem k tomu, že úroda byla vyšší, mohla se snížit i cena.„Ta letos byla nastavená nejprve na dvanáct korun, později dokonce na deset korun. Jsem plátce DPH a když si z té ceny odečtu ještě tuto hodnotu, tak je výdělek ještě o nějaké koruny níž. Tudíž si myslím, že ta cena za domácí brambory je nastavená dobře,“ uzavírá povídání na téma brambor Inka Opavová.

 

Martin Petřík
Martin Petřík

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.