V Budvarce U Zlatého lva v Táboře vaří Italové a Češi spolu



Těstoviny se tedy v českých domácnostech připravují často. A pokud chcete vědět, jestli to děláme dobře, občasné srovnání nemůže uškodit. V Táboře se možnost nabízí návštěvou restaurace Budvarka U Zlatého lva v krásném středověkém domě z roku 1490 na Žižkově náměstí. Provozuje ji Ital od Benátek Luigi Baccaglini. A je rád, že Češi našli v italské kuchyni takovou zálibu. „Hlavně v neděli tu potkáte celé rodiny s dětmi, jak u nás obědvají,“ říká potěšeně majitel.
Šéfkuchařem je Daniel, dál se v kuchyni otáčejí Petr, Karel a syn majitele Francesco. Kdo chce tedy ochutnat italské těstoviny nebo italskou pizzu upečenou v peci, dostane je přímo od italského kuchaře. „Pizza z pece má úplně jinou chuť. Je hotová do tří minut, extra lehoučká,“ říká majitel. Pravá italská pizza musí mít tenoučké těsto – žádná nakynutá buchta – a v Budvarce ji dostanete výhradně z originálních italských surovin, třeba pravé parmské šunky, pikantních neapolských salámů, mozzarely, ančoviček nebo s tyrolským špekem. „Česká je v naší pizze jen voda,“ žertuje Luigi. Hitparádu oblíbenosti vede pizza Quattro formaggi – tedy se čtyřmi druhy sýra, a pak Regina, pizza se šunkou, žampiony a mozzarellou. V Budvarce U Zlatého lva připravují klasické pizzy o průměru 32 centimetrů, ale i rodinné 50 centimetrové. A v nabídce je přes 50 druhů!
A protože jsou si v Budvarce vědomi, že Češi jsou stejně jako Italové velcí patrioti, nabízejí tu kromě originální exkurze mezi dobroty italské kuchyně také tradiční česká jídla. A Luigi Baccaglini vám hned vyjmenuje, co si z českého jídelníčku zamiloval: „Pečenou kachničku, guláš a svíčkovou na smetaně, a ta může být klidně i se sekanou.“ V době obědů tu teď mimo turistickou sezonu nabízejí výhodné minutkové menu – tento týden kuřecí řízek naruby, sýrový špíz nebo spaghetti Primavera s čerstvými rajčaty a parmazánem. Menu se podává od 11 do 15 hodin.
Jinak je Budvarka U Zlatého lva otevřena 364 dní v roce. Zavřeno je pouze na Štědrý den. O pátečních a sobotních večerech se sem chodí hlavně na dobře ošetřené pivo Budvar – desítku, dvanáctku, dvanáctku nefiltrovanou, nebo černý ležák. A pro řidiče mají samozřejmě nealko.
Pro zájemce o využití zdejších překrásných restauračních prostor se 70 místy nebo salonků s 20 a 50 místy, kde se dají pořádat abiturientská setkání, pomaturitní večírky i vánoční firemní party, bude určitě atraktivní i bohatá nabídka alkoholických nápojů a kompletní sortiment coca coly.
A co je na této restauraci ještě zajímavé? To, že pokud vám nějaký italský pokrm zachutná, můžete si ho sami zkusit doma připravit. V obchůdku přímo v Budvarce U Zlatého lva si lze zakoupit originální italské suroviny od těstovin, přes omáčky, olivové oleje, italská vína, kávy na typické italské espresso až po sladké speciality.
Mimochodem – vynikající italská káva, jak ji umějí v Budvarce, s něčím dobrým k zakousnutí a posezením v krásném středověkém domě, zpříjemní podzimní všední den stejně jako víkendovou vycházku po Starém městě. Že sebou ale na procházce míváte pejska? „To vůbec nevadí, pejsci jsou taky vítáni,“ směje se Luigi Baccaglini s pověstnou italskou srdečností.
-pi-
Diskuse k článku