V knihovně představili staročeskou kuchyni















Šest nedělí do Velikonoc má v lidovém podání svá jména. Například čtvrtá má název družební. Mladí se scházeli. Zároveň to byla doba, kdy se chodilo na námluvy. Otec s nastávajícím ženichem a družbou neboli kecalem chodili do rodiny nevěsty. Šestá neděle se nazývá Květná na památku triumfálního příjezdu Krista do Jeruzaléma. Samozřejmostí byla návštěva kostela.
Na stolcích v prostorách knihovny Zdenka Krpálková nachystala ukázky ze staročeské kuchyně. Inspiraci našla se svými kolegyněmi v knihách. Například známý národopisec Čeněk Zíbrt sepsal na základě svých poznatků obsáhlou knihu Veselé chvíle v životě lidu českého. K dispozici nechybělo ani vydání kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.
Návštěvnice rády ochutnaly pučálku z fazolí mungo, preclíky s pestem z medvědího česneku nebo chutné zelňáky. V nabídce byl také lahodný čaj připravený z čerstvých jarních kopřivových listů. Ovšem ve staročeské kuchyni nechybělo především kyselé zelí jako vitamínová bomba. Kombinaci hrachu s kroupami se říkalo podle oblasti šoulet nebo kočičí tanec.
Diskuse k článku