V knihovně představili staročeskou kuchyni - Jižní Čechy Teď!
30. 3. 2019 8:17

V knihovně představili staročeskou kuchyni

V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
V knihovně představili staročeskou kuchyni
Zobrazit galerii (15)
V knihovně představili staročeskou kuchyni
MILEVSKO – Knihovnice z dětského oddělení Zdenka Krpálková připravila na páteční odpoledne 29. března pro návštěvníky milevské knihovny přednášku o předvelikonoční - postní době. V období masopustu se pořádaly tancovačky, zábavy, zabíjačky. Protože tenkrát nebyly k dispozici ledničky, v tomto období se maso nejlépe uchovalo. Masopust v Milevsku tradičně vrcholil v úterý maškarním průvodem, kdy se symbolicky pohřbila basa. Popeleční středou začíná postní doba. Trvá čtyřicet dní. Naši předci skutečně dodržovali tradice. To znamená, že po masopustu, kdy se dostatečně najedli, v následujícím období jedli jednoduchá jídla.

V knihovně představili staročeskou kuchyni - Jižní Čechy Teď!

Šest nedělí do Velikonoc má v lidovém podání svá jména. Například čtvrtá má název družební. Mladí se scházeli. Zároveň to byla doba, kdy se chodilo na námluvy. Otec s nastávajícím ženichem a družbou neboli kecalem chodili do rodiny nevěsty. Šestá neděle se nazývá Květná na památku triumfálního příjezdu Krista do Jeruzaléma. Samozřejmostí byla návštěva kostela.

Na stolcích v prostorách knihovny Zdenka Krpálková nachystala ukázky ze staročeské kuchyně. Inspiraci našla se svými kolegyněmi v knihách. Například známý národopisec Čeněk Zíbrt sepsal na základě svých poznatků obsáhlou knihu Veselé chvíle v životě lidu českého. K dispozici nechybělo ani vydání kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

Návštěvnice rády ochutnaly pučálku z fazolí mungo, preclíky s pestem z medvědího česneku nebo chutné zelňáky. V nabídce byl také lahodný čaj připravený z čerstvých jarních kopřivových listů. Ovšem ve staročeské kuchyni nechybělo především kyselé zelí jako vitamínová bomba. Kombinaci hrachu s kroupami se říkalo podle oblasti šoulet nebo kočičí tanec.

Eva Výborná
Eva Výborná
Eva Výborná
Eva Výborná

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.