Vánoční cukroví podražilo. Přesto je o něj stále velký zájem - Jižní Čechy Teď!
před 4 hodinami

Vánoční cukroví podražilo. Přesto je o něj stále velký zájem

JIŽNÍ ČECHY – Máslo, čokoláda i ořechy letos zdražily a na cenách vánočního cukroví je to znát. Kilo se v některých provozech prodává i za více než tisíc korun. Přesto cukrárny hlásí plno, objednávky jsou uzavřené a zákazníci často berou to, co ještě zbylo ve vitrínách.





V pekárně Zlivice už objednávky na závoz uzavřeli. „Zákazníci si ale mohou cukroví koupit přímo v prodejně v Nerudově ulici v Písku. K dispozici je vitrína s výběrem druhů na váhu. Zájem evidujeme zhruba stejný jako loni, kilo cukroví u nás vyjde na 1250 korun,“ uvedl jednatel pekárny Tomáš Karas.

Ne všude se ale letos cukroví peče. Například v písecké cukrárně u Volfů od této tradice ustoupili už druhým rokem. Místo krabic s cukrovím tu v prosinci hrají hlavní roli vánočky. Objednávky na ně přijímali už v listopadu a kapacita se letos zaplnila během jediného dne.

V Táboře se naopak peče naplno. V Dobrotách z Tábora se letos dveře s objednávkami zavřely dřív, než původně čekali. „Objednávky už nepřijímáme, jsme ve skluzu a letos máme objednávky zhruba na sedmdesát kilo,“ uvedl Jakub Bacílek. Mezi nejčastěji žádané druhy patří podle něj vosí hnízda, linecké, perníčky a marokánky. „Pečeme sedm druhů. Máme dva mixy, jeden za 400 korun, druhý s vosími hnízdy je o padesát korun dražší. Ceny jsme letos nechali stejné jako loni, příští rok ale plánujeme zdražení.“

Objednávky už nepřijímá ani plánská cukrárna Pampeliška. Ta cukroví sama nepeče, nabízí ho od výrobce z Tábora. „Kilo vychází na 1300 korun,“ uvedla Alena Hýnová. Podle ní cenu ovlivňují především suroviny a náročnost výroby. „Používá se kvalitní čokoláda, opravdové máslo místo margarínů a zdražily energie. Práce na cukroví je velmi titěrná a časově náročná. Když je to poctivá řemeslná práce, musí se to v ceně projevit,“ doplnila s tím, že například ceny ořechů a čokolády jsou dnes zhruba dvojnásobné oproti minulým letům.

Objednávky musela zastavit i Markéta Kořínková ze Sezimova Ústí, která provozuje Pečení na přání od Markéty. Letos má zakázek víc než v minulém roce a většinu práce zvládá sama, občas jí pomáhají brigádnice. „Kilo cukroví vyjde mezi 800 a 1000 korunami. V krabičkách je klasika, jako linecké, vanilkové rohlíčky, trubičky, ořechové cukroví nebo vosí hnízda. Je to mix, ale zákazníci si mohou říct, co chtějí. Na moderní cukroví si ale musejí najít někoho jiného, držím se tradičních kousků,“ řekla Markéta Kořínková.

V Českých Budějovicích peče od roku 2018 Vladimíra Novotná, která provozuje La cukrárnu. Zákazníci si u ní mohou objednat krabičku s vánočním cukrovím o hmotnosti 1,6 kilogramu s jedenácti druhy za 2200 korun, což odpovídá ceně zhruba 1370 korun za kilogram. „Používám prémiové ingredience, jako je vanilkový extrakt, lyofilizované maliny, sicilské pomeranče nebo panamský rum,“ uvedla. Pro opozdilce má cukrárna ještě několik krabiček k objednání a nabízí také prodej vybraných druhů na váhu přímo v provozovně. Letos jsou v nabídce například tartaletky se skořicovou náplní a oříšky, pařížské rohlíčky, nugátové crinkles, pistáciové kopečky ze zelených pistácií, vláčné kokosky nebo pekanové hvězdičky s pomerančovou čokoládou.

Nikola Tvrdíková
Nikola Tvrdíková

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.