VAŘÍME NA CHATĚ: Babiččin borůvkový koláč - Jižní Čechy Teď!
včera 9:38

VAŘÍME NA CHATĚ: Babiččin borůvkový koláč

LETNÍ SERIÁL. Autentické recepty herečky Jiřiny Šejbalové našel jeden z našich čtenářů v knihobudce v Kovářově a přinesl je do redakce. Pocházejí z knihy Vaříme na chatě, která vyšla už v roce 1969 – v době, kdy se české rodiny znovu učily trávit volné chvíle na chalupách, s jednoduchým vařením, domácími surovinami a bez zbytečného spěchu.


VAŘÍME NA CHATĚ: Babiččin borůvkový koláč - Jižní Čechy Teď!

Tento recept Jiřiny Šejbalové je jako vzkaz z dob, kdy se peklo jednoduše, s radostí a z toho, co bylo po ruce. Tvaroh v koláči tu nehraje jen vedlejší roli – chytře zachytí šťávu z borůvek a promění ji ve vláčnou, sladkou náplň. Recept vás provede krok za krokem – s nadhledem, úsměvem i kouskem nostalgie.

Budete potřebovat:
1/4 kg mouky polohrubé
1/8 1 mléka
1 žloutek
3 dkg másla
1 dkg práškového cukru
1 dkg droždí
15 dkg tvrdého nastrouhaného tvarohu
sůl

Uděláme si kvásek. Předpokládám-li, že tento koláč by chtěl udělat na chatě nekuchař, zopakuji, jak se kvásek dělá (kuchařky to přeskočí).

Do hrníčku rozdrobíme droždí, dáme lžičku práškové cukru, přidáme trošičku mléka a uděláme kašičku. Malinko zaprášíme moukou a dáme do tepla kvasit.

A teď již ke koláči: Do zadělávací mísy dáme mouku, trochu osolíme, do důlečku pěkně posadíme žloutek, cukr a máslo jen rozpuštěné, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zpracujeme hladké těsto. To dám opět do tepla vykynout. Mezitím si nastrouháme tvaroh a opláchneme borůvky, které musí být úplně odkapané, než je dáváme na koláče.

Připravíme si rendlík (jako malá dortová forma), ten pěkně vymažeme máslem a vysypeme moukou. V míse nám zatím těsto již „narostlo“, dáme ho na pomoučený vál a něžně vyválíme na tenkou placku. Tu dáme do rendlíku, pěkné připlácneme ke stěnám a zbytek, který visí přes okraj, zatím necháme ať si visí.

Na dno dáme rozstrouhaný tvaroh, který jsme předtím pocukrovali a pokapeme pěkně máslem. Borůvky, které zatím úplně oschly, také pocukrujeme (množství podle chuti) a na vršíme úplně k okraji rendlíku. A teď přijde na řadu převislé těsto, kterým pokryjeme borůvky tak, že necháme jen střed velký asi jako posvícenský koláček, volný.

Nu a dáme péci a před koncem pečení, když okraj pěkné zrůžověl, pomažeme máslem. Také se může pomazat rozkloktaným žloutkem, ale to babička nedělala. Chtěla mít „obyčejnou buchtu“.

Až budete koláč jíst, pochopíte, proč jste tam dávali tvaroh. Je to jakýsi lapač borůvkové šťávy, kterou vám s báječnou chutí vrátí.


Jiřina Šejbalová, známá především jako charismatická herečka Národního divadla a představitelka mnoha výrazných ženských postav, měla blízko nejen k umění, ale i k autentickému životnímu stylu – a to se v její kuchařce odráží. Recepty jsou psány s osobitým šarmem a nenuceností, často doplněné drobnými radami „od srdce“.

V našem letním seriálu vám postupně nabídneme výběr těchto receptů – jako malý návrat do časů, kdy k nedělnímu obědu voněl rybízový koláč a voda na brambory se nosila ze studny.


Za týden se můžete těšit na recept na květákový puding.

-red-

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.