VAŘÍME NA CHATĚ: Hovězí na víně - Jižní Čechy Teď!




VAŘÍME NA CHATĚ: Hovězí na víně - Jižní Čechy Teď!
před 2 hodinami

VAŘÍME NA CHATĚ: Hovězí na víně

LETNÍ SERIÁL. Autentické recepty herečky Jiřiny Šejbalové našel jeden z našich čtenářů v knihobudce v Kovářově a přinesl je do redakce. Pocházejí z knihy Vaříme na chatě, která vyšla už v roce 1969 – v době, kdy se české rodiny znovu učily trávit volné chvíle na chalupách, s jednoduchým vařením, domácími surovinami a bez zbytečného spěchu.


VAŘÍME NA CHATĚ: Hovězí na víně - Jižní Čechy Teď!

Tento recept Jiřiny Šejbalové na hovězí na víně není rychlovka na všední večer, ale poctivé jídlo, které chce klid a trpělivost. Pomalé dušení ve víně, vůně tymiánu, másla a slaniny – to všechno dává masu chuť, která se nejlépe rozvine až druhý den. Ideální pokrm na víkend na chatě, kdy venku prší, v kamnech praská a v rendlíku pomalu měkne hovězí, co nechvátá.

Budete potřebovat: 3/4 kg hovězího na pečeni , 25 dkg cibule , 8 dkg másla, 15 dkg rozkrájené slaniny , několik zrnek pepře , bobkový list , maličko tymiánu a 1 litr červeného vína

A teď dělejte po mně: maso, nakrájejte na kousky a na prudkém ohni na oleji opečte, aby každý kousek masa se rychle stáhnul. Radím spíše opékat po částkách. Pak dejte všechno maso do rendlíku, ve které jste je opékali, přidejte nakrájenou cibuli, máslo, slaninu, koření a osolte. Přiklopte a na mírném ohni nechte vysmahmout. Když maso zase vsákne všechnu šťávu, kterou po nasolení pustilo, zalejte vínem a pomalu, za stálého přilévání vína, nechte dusit do měkka.

Nezáleží na kvalitě vína, ale pro jistotu je oslaďte 1-2 kostkami cukru. Nakonec zahustěte asi lžičkou mouky.

Nechám-li hotové jídlo 24 hodin odpočinout, nejen že nebudu mít zítra popil, ale navíc se všechny chutě báječně rozloží.


Jiřina Šejbalová, známá především jako charismatická herečka Národního divadla a představitelka mnoha výrazných ženských postav, měla blízko nejen k umění, ale i k autentickému životnímu stylu – a to se v její kuchařce odráží. Recepty jsou psány s osobitým šarmem a nenuceností, často doplněné drobnými radami „od srdce“.

V našem letním seriálu vám postupně nabídneme výběr těchto receptů – jako malý návrat do časů, kdy k nedělnímu obědu voněl rybízový koláč a voda na brambory se nosila ze studny.


Za týden se můžete těšit na recept na katalánskou polévku.

-red-

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.