VAŘÍME NA CHATĚ: Katalánská polévka


LETNÍ SERIÁL. Autentické recepty herečky Jiřiny Šejbalové našel jeden z našich čtenářů v knihobudce v Kovářově a přinesl je do redakce. Pocházejí z knihy Vaříme na chatě, která vyšla už v roce 1969 – v době, kdy se české rodiny znovu učily trávit volné chvíle na chalupách, s jednoduchým vařením, domácími surovinami a bez zbytečného spěchu.
Katalánská polévka podle Jiřiny Šejbalové v sobě spojuje jednoduchost venkovské kuchyně a nenápadný šmrnc středomoří. Základ tvoří silný vývar, šunka, bílé víno a vejce – tedy suroviny, které spolu vytvoří jemný, ale výrazný chuťový zážitek. Ideální pro dny, kdy chcete zahřát tělo i duši něčím výjimečným, ale bez složitého vaření.
Na pánev dejte trochu oleje a do měkka poduste jemně nakrájený celer a 5 šalotek, 10 dkg nasekané šunky, trochu květu, 1 bobkový list. Pak zalejte sklenou bílého vína, nechte přejít var a vše nalijte do silného vývaru. Mírně povařte. V míse ušlehejte 2 vejce a horkou polévku zalejte.
Jsou z toho 4 šálky polévky.
Jiřina Šejbalová, známá především jako charismatická herečka Národního divadla a představitelka mnoha výrazných ženských postav, měla blízko nejen k umění, ale i k autentickému životnímu stylu – a to se v její kuchařce odráží. Recepty jsou psány s osobitým šarmem a nenuceností, často doplněné drobnými radami „od srdce“.
V našem letním seriálu vám postupně nabídneme výběr těchto receptů – jako malý návrat do časů, kdy k nedělnímu obědu voněl rybízový koláč a voda na brambory se nosila ze studny.
Za týden se můžete těšit na recept na prachobyčejný piškot.
-red-
Diskuse k článku