VAŘÍME NA CHATĚ: Květákový pudink

LETNÍ SERIÁL. Autentické recepty herečky Jiřiny Šejbalové našel jeden z našich čtenářů v knihobudce v Kovářově a přinesl je do redakce. Pocházejí z knihy Vaříme na chatě, která vyšla už v roce 1969 – v době, kdy se české rodiny znovu učily trávit volné chvíle na chalupách, s jednoduchým vařením, domácími surovinami a bez zbytečného spěchu.
Tento neobvyklý recept Jiřiny Šejbalové z knihy Vaříme na chatě promění obyčejný květák v lahodný slaný puding. Vláčný, voňavý, zapečený ve skleničkách a doplněný sýrem i kapkou másla. Je to ten typ jídla, které si vezmete na verandu s výhledem do zeleně a sníte ho lžičkou, s pocitem, že na světě je ještě čas na klid. Stačí pár surovin, trochu trpělivosti a chuť zkusit něco jiného.
Středně velký květák opláchneme a ve slané vodě uvaříme úplně do měkka. Rozebereme růžičky, ostatní tvrdé kousky jemně usekáme a dáme vychladnout. Namočíme 2 větší housky do mléka. Nastrouháme sýr, který si odměříme v 1 skleničce od hořčice.
Když je takto vše připravené, dáme do misky 7 dkg másla, posolíme, trochu rozetřeme. Pak přidáme 2 žloutky a nakonec máčenou housku, se kterou směs ještě chvíli třeme. Zbylé nerozmočené kousky housky nadrobno nakrájíme a přidáme ze skleničky strouhaný sýr. Vmícháme uvařený květák a na konec ze 2 bílků sníh.
Absolutně suché skleničky vymažeme hodně máslem a vysypeme strouhanou houskou. Sklenky naplníme do 3/4 a dáme do velkého rendlíku se studenou vodou, která nesmí sahat výš než něco přes polovinu sklenek, jinak by při vařeni přetekla. Od bodu varu počítáme 3/4 hodiny.
Puding vyklopíme na talíř, pokapeme máslem a můžeme posypat osmaženou houstičkou nebo strouhaným sýrem.
Jiřina Šejbalová, známá především jako charismatická herečka Národního divadla a představitelka mnoha výrazných ženských postav, měla blízko nejen k umění, ale i k autentickému životnímu stylu – a to se v její kuchařce odráží. Recepty jsou psány s osobitým šarmem a nenuceností, často doplněné drobnými radami „od srdce“.
V našem letním seriálu vám postupně nabídneme výběr těchto receptů – jako malý návrat do časů, kdy k nedělnímu obědu voněl rybízový koláč a voda na brambory se nosila ze studny.
Za týden se můžete těšit na recept na špekové knedlíky.
-red-
Diskuse k článku