VAŘÍME NA CHATĚ: Květákový pudink - Jižní Čechy Teď!
VAŘÍME NA CHATĚ: Květákový pudink - Jižní Čechy Teď!
18. 7. 2025 10:44

VAŘÍME NA CHATĚ: Květákový pudink

LETNÍ SERIÁL. Autentické recepty herečky Jiřiny Šejbalové našel jeden z našich čtenářů v knihobudce v Kovářově a přinesl je do redakce. Pocházejí z knihy Vaříme na chatě, která vyšla už v roce 1969 – v době, kdy se české rodiny znovu učily trávit volné chvíle na chalupách, s jednoduchým vařením, domácími surovinami a bez zbytečného spěchu.





Tento neobvyklý recept Jiřiny Šejbalové z knihy Vaříme na chatě promění obyčejný květák v lahodný slaný puding. Vláčný, voňavý, zapečený ve skleničkách a doplněný sýrem i kapkou másla. Je to ten typ jídla, které si vezmete na verandu s výhledem do zeleně a sníte ho lžičkou, s pocitem, že na světě je ještě čas na klid. Stačí pár surovin, trochu trpělivosti a chuť zkusit něco jiného.

Středně velký květák opláchneme a ve slané vodě uvaříme úplně do měkka. Rozebereme růžičky, ostatní tvrdé kousky jemně usekáme a dáme vychladnout. Namočíme 2 větší housky  do mléka. Nastrouháme sýr, který si odměříme v 1 skleničce  od hořčice.

Když je takto vše připravené, dáme do misky 7 dkg másla, posolíme, trochu rozetřeme. Pak přidáme 2 žloutky a nakonec  máčenou housku, se kterou směs ještě chvíli třeme. Zbylé nerozmočené kousky housky nadrobno nakrájíme a přidáme ze  skleničky strouhaný sýr. Vmícháme uvařený květák a na konec ze 2 bílků sníh.

Absolutně suché skleničky vymažeme hodně máslem a vysypeme strouhanou houskou. Sklenky naplníme do 3/4 a dáme do velkého rendlíku se studenou vodou, která nesmí sahat výš než něco přes polovinu sklenek, jinak by při vařeni přetekla. Od bodu varu počítáme 3/4 hodiny.

Puding vyklopíme na talíř, pokapeme máslem a můžeme  posypat osmaženou houstičkou nebo strouhaným sýrem.


Jiřina Šejbalová, známá především jako charismatická herečka Národního divadla a představitelka mnoha výrazných ženských postav, měla blízko nejen k umění, ale i k autentickému životnímu stylu – a to se v její kuchařce odráží. Recepty jsou psány s osobitým šarmem a nenuceností, často doplněné drobnými radami „od srdce“.

V našem letním seriálu vám postupně nabídneme výběr těchto receptů – jako malý návrat do časů, kdy k nedělnímu obědu voněl rybízový koláč a voda na brambory se nosila ze studny.


Za týden se můžete těšit na recept na špekové knedlíky.

-red-

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.