VAŘÍME NA CHATĚ: Meruňkový pudink

LETNÍ SERIÁL. Autentické recepty herečky Jiřiny Šejbalové našel jeden z našich čtenářů v knihobudce v Kovářově a přinesl je do redakce. Pocházejí z knihy Vaříme na chatě, která vyšla už v roce 1969 – v době, kdy se české rodiny znovu učily trávit volné chvíle na chalupách, s jednoduchým vařením, domácími surovinami a bez zbytečného spěchu.
Voňavý, nadýchaný a jemný pudink s meruňkovou zavařeninou se vaří v obyčejných sklenkách od hořčice – přesně tak, jak to dělávala Jiřina Šejbalová. Žádné formy, žádná trouba, jen trochu času, domácí bešamel, vyšlehaný sníh a láska k dezertům, které mají duši. Podávejte s meruňkovou pěnou nebo žloutkovým krémem a nechte se přenést na chalupu, kde čas plyne pomaleji.
Ze 4 dkg másla a 6 dkg mouky si udělám bílou jíšku na bešamel, který zalejeme 1/3 I mléka a za stálého míchání, aby se netvořily žmolky, necháme pomalu povařit až do husté kaše, kterou mícháme do vychladnutí. Do studené kaše vmícháme prášek do pečiva a žloutky, meruňkovou zavařeninu a nakonec tuhý sníh.
6 skleniček od hořčice vymažeme máslem (když nechytá máslo tuhé, trochu jej rozpustíme a důkladně peroutkou naneseme) a vysypeme strouhanou houskou. Větší rendlík naplníme asi do poloviny sklenek vodou a přiklopíme. Od bodu varu vaříme ½ hodiny. Podáváme s tuhým žloutkovým krémem nebo meruňkovou pěnou.
K přípravě potřebujeme: 4 dkg másla, 6 dkg mouky, 4 ½ dkg cukru, 1/3 l mléka, lžičku prášku do pečiva, 3 žloutky, 3 bílky, 3 ½ dkg meruňkové zavařeniny.
Jiřina Šejbalová, známá především jako charismatická herečka Národního divadla a představitelka mnoha výrazných ženských postav, měla blízko nejen k umění, ale i k autentickému životnímu stylu – a to se v její kuchařce odráží. Recepty jsou psány s osobitým šarmem a nenuceností, často doplněné drobnými radami „od srdce“.
V našem letním seriálu vám postupně nabídneme výběr těchto receptů – jako malý návrat do časů, kdy k nedělnímu obědu voněl rybízový koláč a voda na brambory se nosila ze studny.
S koncem letních prázdnin končí i náš seriál. Protože jsme ale všechny recepty z knihy představit nestihli, můžete se těšit na pokračování příští léto.
-red-
Diskuse k článku