VAŘÍME NA CHATĚ: Špekové knedlíky

LETNÍ SERIÁL. Autentické recepty herečky Jiřiny Šejbalové našel jeden z našich čtenářů v knihobudce v Kovářově a přinesl je do redakce. Pocházejí z knihy Vaříme na chatě, která vyšla už v roce 1969 – v době, kdy se české rodiny znovu učily trávit volné chvíle na chalupách, s jednoduchým vařením, domácími surovinami a bez zbytečného spěchu.
Na tento způsob přišel můj muž. Ne, že by byl nějaká kuchyňka, bůhchraň! Občas sice slyším v rozhlase vyprávění, jak novodobí manželé v domácnosti pomáhají, nádobí umyjí, na stůl prostřou a podobně, ale takové myšlenky rychle vypuzuji z hlavy. Ne bezdůvodně.
Na samém počátku našeho manželství můj muž dvorně vyskočil, že podnos s nádobím a sklenicemi odnese do kuchyně. Dodnes nevím, bylo-li to z vrozené nešikovnosti, nebo podle mužsky rafinovaně vymyšleného plánu, ale fakt je, že se mu s opičí zručností podařilo pustit celý tác na zem. Dodnes mám v uších zvuk tříštícího se skla a porcelánu z výbavy a sebemenší náznak jeho pokusu o stolničení budí ve mně panickou hrůzu. Do kuchyně ho také samotného nepouštím ráda a když přece, pak jsem vždy připravena ke skoku, jako leopard. Tam, kde se nemusí manuálně projevovat, je to lepší.
Spadl z nebe
Jako ty špekové knedlíky vymyslel moc dobře. On je totiž hrozně rád, a já zase nemám ráda, když je v nich moc těsta. Ale vytvořit slabounké pojítko masa a housky je zase velice těžké a než bych rozvařené knedlíky srkala brčkem jako grenadýnu, raději jsem je nedělala vůbec.
A tu jako z nebe spadl způsob Jiřiny Jiráskové, vařit knedlíky ve skleničkách. Vykoumal to takto:
2 skleničky na másle a slanině osmažené housky
1 sklenička hrubé mouky
1 sklenička mléka
2 skleničky uzeného masa se špekem
2 žloutky
A teď už to dělám samozřejmě já. Žloutky, mouku a mléko utřu dohromady, přidám maso a housku, vmíchám ze 2 bílků sníh a plním skleničky od hořčice do tří čtvrtin. Dám do vodní lázně a od bodu varu vařím jen 25 minut.
Jiřina Šejbalová, známá především jako charismatická herečka Národního divadla a představitelka mnoha výrazných ženských postav, měla blízko nejen k umění, ale i k autentickému životnímu stylu – a to se v její kuchařce odráží. Recepty jsou psány s osobitým šarmem a nenuceností, často doplněné drobnými radami „od srdce“.
V našem letním seriálu vám postupně nabídneme výběr těchto receptů – jako malý návrat do časů, kdy k nedělnímu obědu voněl rybízový koláč a voda na brambory se nosila ze studny.
Za týden se můžete těšit na recept na palačinky.
-red-