VAŘÍME NA CHATĚ: Teplý bramborový salát

LETNÍ SERIÁL. Autentické recepty herečky Jiřiny Šejbalové našel jeden z našich čtenářů v knihobudce v Kovářově a přinesl je do redakce. Pocházejí z knihy Vaříme na chatě, která vyšla už v roce 1969 – v době, kdy se české rodiny znovu učily trávit volné chvíle na chalupách, s jednoduchým vařením, domácími surovinami a bez zbytečného spěchu.
Tento salát dělávala babička vždycky na Štědrý večer, kdy smažila spoustu ryb ve spoustě omastku, jak jsem ostatně ji popisovala při smažení řízků. Ale nedá se říci, že ta spousta omastku byla pouhým hazardováním, protože když se použije více tuku, pak se nepřipaluje, řízky víc chřupou a zbylý tuk se dá do teplého salátu.
Uvařte si brambory ve slupce; asi tolik, kolik byste jich vařili jako normální přílohu. Brambory nesmí být převařené, prostě jako na salát. Pak je oloupejte, nakrájejte na plátky, po solte, nasypejte na ně na droboučko nasekanou cibuli a pepř.
Do hrníčku si dejte trochu vody, jen tolik, aby zředila ocet na normální ostrost vinného octa. Máme-li vinný ocet, pak neředíme a salát octem pokropíme. Mísu přikryjeme a necháme v teple.
Počkáme, až je dosmaženo a do horkého omastku nalijeme zbylá vejce z obalování. Je než dobře již předem s tím počítat a dát na obalování víc vajec než normálně. Z vejce s etane jakýsi nafouklý svítek, který v rozpáleném tuku sezlátne. Sundáme pánev s ohně, vidličkou natrháme vejce na malé kousky, vsypeme tam všechny brambory a promícháme.
Jiřina Šejbalová, známá především jako charismatická herečka Národního divadla a představitelka mnoha výrazných ženských postav, měla blízko nejen k umění, ale i k autentickému životnímu stylu – a to se v její kuchařce odráží. Recepty jsou psány s osobitým šarmem a nenuceností, často doplněné drobnými radami „od srdce“.
V našem letním seriálu vám postupně nabídneme výběr těchto receptů – jako malý návrat do časů, kdy k nedělnímu obědu voněl rybízový koláč a voda na brambory se nosila ze studny.
Za týden se můžete těšit na recept na babiččin borůvkový koláč.
-red-
Diskuse k článku