Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem - Jižní Čechy Teď!
5. 10. 2024 17:46

Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem

Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
Zobrazit galerii (30)
Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem
PÍSEK – Vůbec poprvé se v sobotu v Písku uskutečnil Festival medu a jablek. Konal se v Palackého sadech a lidé mohli ochutnávat právě medové či jablečné produkty. K dispozici byly ale například i výrobky s motivy medu a jablek. Pokud někdo jablkám a medu neholduje, mohl si zajít například na zákusky či křupavé červíky.

Vůně medu a jablek se nesla píseckým parkem - Jižní Čechy Teď!

 

Festival začal v 10 hodin a trval do pěti odpoledne. Kromě gastro zážitku měli organizátoři připravené i naučné okénko, a tak se mohli lidé dozvědět i něco zajímavého tématu festivalu.

Co je ale vlastně smyslem této akce? „Smyslem je umožnit včelařům a pěstitelům jablek představit své produkty veřejnosti. Zároveň nabízíme návštěvníkům možnost dozvědět se více o včelařství a pěstování jablek. Mimo jiné je to příležitost pro celou rodinu, jak strávit den a ochutnat různé speciality,“ uvedla za organizátory Eva Koreisová. „Do Písku přijelo několik vystavovatelů s nabídkou medových a jablečných specialit, občerstvení, a i řemeslného sortimentu,“ prozradila. Lidé si mohli například pořídit ručně pletený košík či dokonce oblečení.

Co se týče toho hlavního – tedy medu a jablek, tak včelařská sezóna by se dala považovat za úspěšnou, alespoň dle slov Jana Brabce z Horní Olešné u Jindřichova Hradce, který do Písku přijel s medem, medovinou, ale i třeba se svíčkami z vosku. „Letošní sezóna byla úspěšná. Jen se tmavý med špatně vytáčel, protože měl melecitózu a krystalizoval. Oproti loňsku ale byla výtěžnost medu jednou taková,“ zmínil prodejce s úsměvem. Nejlépe se mu prodávala medovina s medem. Naopak o svíčky zas takový zájem není. „Svíčky jsou originální, protože si formy vyrábím sám, a tak na některé druhy jsem jediný výrobce v České republice. Výroba velké svíčky zabere zhruba hodinu, což je doba, po kterou rozehřívám vosk. Po jednom dni pak svíčku vyndám z formy. Menší svíčky jsou hotové pochopitelné rychleji,“ řekl Jan Brabec, který se včelařství věnuje už 16 let.

Naopak sezona jablek se za úspěšnou označit nedá. „Letošní sezona byla opravdu strašná. Měli jsme 500 kilogramů jablek na hektaru,“ řekl Pavel Valeš. „Loni byla úroda v podstatě totožná, ale to jsme měli mladý sad. Letos jsme tedy očekávali mnohem větší úrodu,“ dodal. Se svojí rodinou provozuje podnik Cider Bohemia z Vojovic na Plzni-jihu a jak již z názvu vyplývá, tak do Písku přijel právě s ciderem a moštem. „Produkty jdou na odbyt dobře a je o ně zájem, což nás těší,“ prohlásil. Pěstování jablek se věnuje od roku 2008 a doufá, že příští rok bude úroda lepší.

Dočkají se obyvatelé Písku stejného festivalu i příští rok? „Tuto akci jsme uspořádali na náklady našeho spolku. V dalším ročníku bychom rádi navázali spolupráci s městem Písek. Je tedy předpoklad, že se tato slavnost bude opakovat,“ naznačila na závěr optimistické vyhlídky Eva Koreisová ze spolku Písecké festivaly s Dobrým jídlem světa.

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.