Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb - Jižní Čechy Teď!
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb - Jižní Čechy Teď!
včera 19:02

Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb

Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb
Zobrazit galerii (12)
Výstava ve Strakonicích představuje fenomén kuchařských knih a jejich vazeb

STRAKONICE – Kuchařskou knihu nejen jako soubor užitečných návodů pro vaření, ale i jako umělecké dílo, představuje nová výstava s názvem Žeru knihy aneb kuchařky v kontextu knižní kultury, kterou zahájila slavnostní vernisáž ve středu 3. září v Maltézském sále strakonického hradu. Sešli se na ní všichni, kdo stáli za touto akcí a od nápadu ji pomáhali dovést až k finální podobě.





Koncepci výstavy vytvořil Vít Groesl ze strakonické Knihodělny, o grafické zpracování se postaral Peter Kalaš. Na přípravě výstavy se rovněž podílely pracovnice Šmidingerovy knihovny. „Myšlenka výstavy vznikla na přelomu roku na základě knihy Bedřicha Zákosteleckého Kuchařka pana ILLa. Hlavní přípravy proběhly během jara a v létě došlo na finalizování, kdy bylo třeba všechno vytisknout, dovézt panely a podobně. Chtěl jsem otevřít téma kuchařek, které mají celospolečenský přesah a skutečně nejsou jen sbírkou receptů a ukázat originální knižní podobu, kdy se rukodělné svazky dostanou do rukou knihařů-umělců, aby je přetvořili v umělecké artefakty. Záměrem bylo spojení lidovějšího kontextu s umělečtějším pojetím,“ uvedl autor koncepce výstavy Vít Groesl.

Samotná výstava se skládá ze dvou částí. V první z nich její autorka Lenka Pořízková zmapovala historii kuchařských knih od jejich počátku až do dnešní doby. Zaměřila se nejen na průřez jednotlivými historickými obdobími, ale zkoumala proměny kuchařek i v kontextu ideovém, popularizačním, politickém a osvětovém. Na informačních panelech je zachyceno, co s podobou kuchařek udělalo masové rozšíření konzerv, nástup žen do továren nebo vstup populárních osobností mezi kuchaře.

Průřez historií kuchařských knih neopomněl ani kuriozity vyskytující se v tomto oboru. Patří sem například Receptář ve znamení zvěrokruhu z roku 1989 s astrologicky motivovanými recepty a specifikací strávníků dle zvěrokruhu. K nejbizarnějším kuchařkám období normalizace patří kniha 99 sladkostí sovětské kuchyně z roku 1982. Recepty na sladká jídla jsou proloženy kuriozními návody na cviky s kuchyňským náčiním. A tak dle těchto návodů měly hospodyně vyhazovat do vzduchu kuchyňskou chňapku, protahovat se s utěrkou nebo posilovat s poklicemi. Takto měla být kompenzována kalorická zátěž jídel.

Druhou část výstavy tvoří 31 originálních knižních vazeb, které jsou součástí celku Jídlo jako krásné umění. Jedná se o kuchařku, jejímž autorem je Bohuslav ILL, který recepty v ní obsažené shromáždil. Ilustracemi je doprovodil Alois Mikulka. Společné dílo svěřili třem desítkám českých a slovenských knihařů, aby každý z nich svým originálním způsobem knihu svázal a vyzdobil. Tak vznikly unikáty, které mohou zaujmout milovníky krásných knih, kuchaře i ty, kteří se cítí být obojím. Unikátní knižní vazby na výstavu zapůjčila Jihočeská vědecká knihovna.

O tom, že se tvůrcům podařilo připravit pro návštěvníky skutečně přitažlivou výstavu, je možné se přesvědčit během celého září. V Maltézském sále je otevřeno vždy od středy do neděle od 10 do 17 hodin. Na závěr výstavy 28. září proběhne dernisáž přinášející atraktivní program, ve kterém vystoupí také známý místní odborník v oboru gastronomie Pavel Drdel z restaurace Sůl a řepa.

Jitka Pavlíková

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.