Vystudovala učitelství, touží ale po vlastní cukrárně


Holčičí chvilky s mamkou
Opravdová láska k pečení vypukla u Diany až v posledních letech. Baví ji sledovat cestu, jak od prvního rozklepnutého vajíčka vzniká obrovský dort. „V pečení mě nejvíce inspirovaly a stále inspirují osvědčené recepty mé babičky a prababičky. K pečení samotnému mě však přivedla maminka, se kterou jsme pekly pro zábavu a trávily tak spolu v kuchyni své „holčičí chvilky.“ Od té doby mě pečení bavilo víc a víc. Zkoušela jsem staré a osvědčené recepty trochu oživit, zkoušela jsem i nové recepty a rodina mě v tom od samého začátku podporovala, za což jim moc děkuji,“ říká ke svým začátkům Diana Hazuková. Ta se věnuje ještě jedné vášni a tou je tanec, v tom dokonce s pečením nachází i jistou spojitost. Do obou těchto činností je totiž důležité dát kus svého srdce. To okolí určitě ocení. Na dortech má ráda, že každý z nich je jedinečný, podobně jako lidé.
Pečení si žádá i trpělivost. Ač se to nezdá, tak při mnoha pokusech přijde zklamání. Může se něco připéct, nemusí se povést krém nebo není zkrátka vše takové, jaké má být. „Je pravda, že občas to v kuchyni byly a občas stále ještě jsou velké boje. Kdo někdy zkoušel přijít na to, jak udělat dokonalé makronky, určitě ví, o čem mluvím. Třikrát se povedou a na čtvrtý pokus místo makronek vytáhnete z trouby piškoty. Já už říkám, že u pečení snad záleží i na počasí,“ dodává s úsměvem Diana. A přidává i svůj nejhorší zážitek z kuchyně. „Asi nejhůř dopadlo mé první linecké cukroví, které se mi na plechu rozteklo do jedné placky. V takových chvílích si opravdu říkám, že bych si měla dát možná aspoň pauzu. Ono mi to ale po chvilce nedá a dokud se mi nepodaří výrobek tak, jak si představuji, zkouším to stále znova. Zatím se z mých pokažených výtvorů nic nevyhodilo. Recepty trénuji na své rodině, která vždycky říká, že to chutná rozhodně líp, než vypadá,“ prozrazuje mladá cukrářka.
Dorty hrají prim
Momentálně se mladá cukrářka nejvíc věnuje dortům. Peče je pro děti i dospělé, tématické i tradiční. Nejraději peče dorty pro děti a když má volnou ruku ve zdobení, to ji těší úplně nejvíc. „Také jsou nyní hodně oblíbené tematické krabičky s několika druhy zákusků. Valentýnské, velikonoční, pro maminky nebo k Mezinárodnímu dni dětí. U takových krabiček je skvělé, že si u nich každý přijde na své. Novinkou byla letošní Čarodějnická krabička ve slané verzi. A v neposlední řadě peču také vánoční cukroví,“ dává dohromady seznam všech dobrot Diana Hazuková.
„Dorty nejraději plním odlehčenými krémy se šlehačkou, mascarpone nebo tvarohem. Do dětských dortů se hodí třeba pribináčkový krém z vanilkového pudinku a tvarohu v kombinaci s jahodami. Nejčastějším krémem je aktuálně smetanový krém s malinami, pro pány klasičtější kombinace čokoládového dortu s pařížským krémem,“ zmiňuje.
„Při zdobení dortu je tolik různých možností. Dort může být potažený tradičním marcipánem. Osobně marcipán doporučuji spíše na zdobení. na potažení je ideální potahovací hmota, která má jemnou vanilkovou chuť a není tak sladká jako marcipán. Na zdobení dortů nejraději používám čerstvé květiny, sezónní ovoce, jedlé třpytky nebo čokoládu. V dnešní době je také možnost jedlého tisku. Stačí si vybrat tematický obrázek nebo třeba svou oblíbenou fotografii. Velkým hitem se nyní stává zdobení z rýžového papíru nebo Isomaltu, které na dortu působí velmi elegantně,“ dodává Diana Hazuková.
Učitelka, nebo cukrářka?
Když se Diana Hazuková začala pečení věnovat, prvním konzumentem byla samozřejmě rodina. Postupem času se začalo ozývat více a více zájemců. Její dorty zůstávají nejčastěji ve Vodňanech nebo v přilehlém okolí. Ale třeba dort s tématikou vodňanského kapra dostal až na Vysočinu. A další putovaly třeba do Tábora nebo Českých Budějovic. Navíc se Diana Hazuková snaží předávat své získané zkušenosti v kroužku dětem z Domu dětí a mládeže ve Vodňanech.
„Stále říkám, že si peču svůj sen. Od malinka jsem toužila být paní učitelkou, ale v posledním roce mě cukrařina tak uhranula, že se můj cíl změnil. Cukrařina je opravdu dřina, ale stojí za to. Vše, co doposud umím, jsem se naučila sama. Ráda bych proto do budoucna úspěšně absolvovala několik profesionálních kurzů a pak si otevřela vlastní cukrárnu, kde bych nabízela klasické i moderní cukrářské výrobky a dělala tak radost nejen sobě, ale i dalším lidem. Myslím si, že dort má být srdcem každé oslavy,“ uzavírá povídání Diana, která v březnu ukončila studium na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Diskuse k článku