Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje - Jižní Čechy Teď!
Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje - Jižní Čechy Teď!
Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje - Jižní Čechy Teď!
3. 12. 2024 10:32

Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje

Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje
Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje
Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje
Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje
Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje
Zobrazit galerii (7)
Zájem o cukrářský obor je stále vysoký. Do Tábora jezdí učni z celého kraje
TÁBOR – Kreativita. Medializace. Vybavenost kuchyňské dílny i touha umět řemeslo. To vše dohromady vede stále více a více žáků devátých tříd na cukrářský obor do táborské Střední školy obchodu, služeb a řemesel. A nemají zájem jen místní, cukrářem se tady učí třeba Matěj z Jindřichova Hradce, cukrářkou zase Tereza z Třeboně.

„Vybírala jsem si mezi Českými Budějovicemi a Táborem. A když jsem přijela sem, tak to bylo hned jasné,“ pochvaluje si táborské moderní zázemí nad restaurací Beseda Tereza Soukupová. Z Třeboně dojíždí denně. Když má praxi, vstává ve 4 hodiny ráno. Že bude cukrářka, věděla už od páté třídy. Nyní je ve druhém ročníku. „Nejvíc mě baví hravost a zdobení, při kterém mohu zapojit fantazii a vymyslet si svůj vlastí design,“ vysvětluje. Po získání výučního listu by ráda nabrala praxi a zkušenosti v nějakém pražském hotelu nebo restauraci. Jejím snem je ale vlastní cukrárna: útulná, kam si člověk přijde odpočinout a bude se tam cítit pohodlně jako doma.

O vlastním provozu původně snil i Matěj Podařil z Jindřichova Hradce. „Tady mi ale rychle otevřely oči, když jsem od cukrářek zjistil, co vše to obnáší,“ směje se učeň třetího ročníku, který by si rád ještě udělal nástavbu s maturitou. Pak by se chtěl věnoval hotelové cukrařině v Praze. Má ale vymyšlenou i druhou variantu. Tou je pedagogické minimum a práce jako mistr. Na cukrařině miluje kreativitu, že nic není striktně dané, může experimentovat a vyjádřit svůj vlastní styl. „Rád kombinuji sladkoslané chutě a také sladkokyselé. Když se chutě zkombinují, nemá pak člověk jen pusu plnou cukru.“ K pečení ho přivedla babička a maminka, nyní je to on, kdo jim občas v kuchyni poradí. Z práce v holčičím kolektivu měl z počátku obavy, ale nyní si ji pochvaluje.

Vítězství na soutěži
Tereza a Matěj se dali dohromady na listopadovou celostátní soutěž Karmelské slavnosti v Mla-
dé Boleslavi, kterou v konkurenci dalších 12 týmu vyhráli. Soutěžili v kategorii cukrařina – sweet bar a vytvořili téma podzimní svatby. Zvolili zdobení zlatem, což je nyní hit. 

Moderní jsou sušené maliny a pistácie
Vedle zlata je nyní v cukrařině moderní používat ke zdobení sušené maliny a pistácie. Právě pistáciová kolečka patří mezi letošní novinky v nabídce vánočního cukroví. Toho pod rukama budoucích cukrářů právě vzniká 500 kg
a 25 druhů. Oproti loňskému roku si za něj zákazníci připlatí 100 korun za kilo, přesto byl zájem veliký. „Museli jsem reagovat na rostoucí ceny potravin, konkrétně másla,“ vysvětluje učitelka odborného výcviku Kristýna Tíkalová. Objednávky musela letos uzavřít už na konci září, kapacita byla plná. Zájem lidí každý rok roste. A dílna jede na plno, od 6 do 18 hodin, na dvě směny.

Kromě Vánoc si v Besedě lze objednat moderní a populární sweet bary na svatbu nebo sladké na rodinné či firemní oslavy či rauty. Pro zákusky si můžete přijít i jen tak, a to každý čtvrtek, kdy je prodejní den.

A co mají zákazníci rádi? Klasika, jako jsou větrníky, kremrole či punčový řez, je stále oblíbená. Na druhou stranu lidé rádi zkoušejí a poptávají i moderní kousky – tartaletky, mousse nebo choux. „Naopak upadá zájem o makronky, které byly jednu dobu velmi moderní. Co je ale passé, to jsou velké zákusky. Zájem o ně je minimální. Na všechny oslavy a

Jak jsou na tom dorty? „Ty narozeninové jsou stále v oblibě, hlavně ty dětské s různými postavičkami. Proměnila se ale podoba svatebních dortů. To, co bylo dříve, těžké máslové dorty s růžičkami, to už se dneska opravdu nedělá. Dnes jsou v kurzu takzvané naháče s lehkou náplní z mascarpone nebo s ovocným krémem,“ říká učitelka odborného výcviku.

Vše od začátku
Obor cukrář je otevřen všem. Nemusí se bát přihlásit ani ti, kteří nikdy s pečením do kontaktu nepřišli, ale rádi by se řemeslo naučili. Mistrové jdou krok po kroku a učí se s dětmi vše od začátku. Od zadělání těsta a jeho zpracování k vážení, pečení a zdobení. „Dětí bez zkušeností je většina, k cukrařině je dnes vede medializace a pořady v televizi, ale také to, že cukrařina většině děvčat přijde jednodušší než práce kuchařky. Jednodušší asi není, ale je kreativnější a je také třeba víc trpělivosti,“ zamýšlí se Kristýna Tíkalová. Ta prý ale často chybí. „Vydržet stát delší dobu u jedné činnosti bývá pro hodně dětí problém,“ směje se. Jinak všechny moc chválí, za zapálení, nápady, spolupráci a vytváření skvělého kolektivu. „Když je u práce pohoda a pečou s láskou, je to na výsledku vidět. A když je pak ještě zákazníci pochválí, tak to je opravdová odměna.“

V každém ročníku je nyní i mužské zastoupení. Kluci jsou prý klidnější, trpělivější a hodně dbají na detaily. Každý rok se ve třídě objeví i někdo s maturitou, kdo chce rozumět i řemeslu.

Více informací o učebních oborech se žáci i jejich rodiče dozvědí na www.ssjs-tabor.cz. Mohou se také přijít podívat osobně, a to v sobotu 7.12. od 9 do 12 hodin, kdy proběhne první den otevřených dveří. Další budou následovat v lednu.

—————————–

Úspěch na soutěži 

V polovině listopadu se dva soutěžní týmy z oboru cukrář táborské Střední školy služeb, řemesel a obchodu zúčastnily celostátní soutěže Karmelské slavnosti v Mladé Boleslavi.

Třeťák Matěj Podařil a druhačka Tereza Soukupová se pustili do sweet baru a vytvořili podzimní svatbu se zlatým zdobením, což je jeden z hitů letošní sezóny. „Tereza s Matějem vytvořili sedm druhů dezertů a jedním z nich byl moderní dezert choux, do kterého použili makovo-povidlovou náplň, což se porotě moc líbilo,“ prozrazuje učitelka odborného výcviku Kristýna Tíkalová a dodává, že soutěž není jen o pečení, ale také o dekoraci a následném obhájení práce před porotou. Vyhráli v konkurenci 12 týmů. 

Druhačky Olha Chopyk a Natálie Marunová obsadily 3. místo ze 14 týmů v kategorii filmový dort. Vybraly si téma Harry Potter, původně ale přemýšlely o seriálu Simpsonovi. Na dortu pracovaly měsíc a nechybí na něm skřítek Dobby, Spěšný vlak do Bradavic, létající košťata, sova Hedvika nebo famfrpálová zlatonka. Dort byl vystaven v dílně nad restaurací Beseda, nyní se ale přestěhuje do budovy školy, aby se s ním mohli pokochat všichni, kdo navštíví dny otevřených dveří. Soutěže se zúčastnilo 21 středních škol celé republiky.

Fotografie najdete ve fotogalerii.

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.