Zkuste domácí koblížky



Ingredience: 600 g hladké mouky a trocha na poprášení pracovní plochy a těsta, 50 g másla, 4 žloutky, 50 g krupicového cukru, 42 g droždí (1 kostka), 4 lžíce rumu, 250 ml vlažného mléka, špetka soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 1 litr oleje na smažení, marmeláda nebo nutella na naplnění, moučkový cukr na posypání
Postup: Nejprve si v misce ohřejeme 50 ml mléka, aby bylo vlažné, rozetřeme v něm vidličkou kostkou droždí s lžící mouky a lžící cukru. Přendáme na teplé místo a necháme cca 20 minut vzejít, dokud nezačne směs pěnit. Ve větší míse utřeme ručním mixérem změklé máslo se zbylým cukrem do pěny, dokud směs trochu nezesvětlá. Poté postupně přišleháváme žloutky. Nakonec smícháme i s ostatními ingrediencemi a zpracujeme, teď už ručně, na hladké a vláčné těsto, které se nebude lepit na stěny misky. Podle potřeby můžeme přisypat mouku. Bochánek těsta pomoučníme, přikryjeme čistou utěrkou a odložíme na teplé místo kynout na 30 – 45 minut. Tak, a máme to nejtěžší za sebou. Teď přijde na řadu ta jednodušší část. A to plnění.
Na pomoučněné pracovní desce si vyválíme těsto na cca 1 cm silný plát. Menší skleničkou si naznačíme kolečka těsně vedle sebe na pomyslné půlce těsta. Do vyznačených koleček dáváme malou lžičkou marmeládu nebo nutellu. Když máme takto naplněna všechny kolečka, překlopíme kopečky marmelády druhou půlkou těsta aby byly zcela zakryté. Teď přijde na řadu opět sklenička, kterou budeme vykrajovat přikryté plněné bochánky. Vykrojené koblížky necháme na desce (pomoučněné, aby se nepřilepily) znovu kynout cca 20 minut. Vykynuté koblížky smažíme ve vysoké vrstvě oleje cca 2 minuty z každé strany. Necháme okapat na papírové utěrce. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku