Zmrzliny a ledové tříště pod drobnohledem hygieniků - Jižní Čechy Teď!
Zmrzliny a ledové tříště pod drobnohledem hygieniků - Jižní Čechy Teď!
Zmrzliny a ledové tříště pod drobnohledem hygieniků - Jižní Čechy Teď!
22. 8. 2016 7:46

Zmrzliny a ledové tříště pod drobnohledem hygieniků

JIŽNÍ ČECHY - Celkem 17 procent vzorků zmrzlin, zkontrolovaných jihočeskými hygieniky v rámci cílené akce, nevyhovělo mikrobiologickým limitům zvýšeným počtem enterobakterií. Ledové tříště obstály, část zmrzlin měla problém. Nikoliv však se závadností výrobků, které by mohly způsobit onemocnění, ale s nedostatečnou čistotou v provozovnách.

Zmrzliny a ledové tříště pod drobnohledem hygieniků - Jižní Čechy Teď!

 

Jihočeští hygienici realizovali v červenci cílený úkol zaměřený na odběr vzorků zmrzlin a ledových tříští a kontrolu provozoven s výrobou a prodejem tohoto letního občerstvení. Kontroly byly zaměřeny na plnění hygienických požadavků při výrobě a prodeji zmrzlin a tříští, jako jsou čistota provozovny a výrobního zařízení, dodržování doby spotřeby surovin i výrobků, skladovacích podmínek, zacházení s odpady, zacházení s kornoutky a zajištění osobní hygieny výrobce a prodejce zmrzliny. 

„Kontrolovali jsme stálé provozovny, jako jsou cukrárny a kavárny, i sezónní stánky a občerstvení. Celkem jsme zkontrolovali 34 provozoven a odebrali 88 vzorků – ve 29 případech po dvou vzorcích u zmrzlin a v 15 případech po dvou u ledových tříští. To je celkem 44 vzorků na mikrobiologické vyšetření a 44 na chemické vyšetření pro určení obsahu barviv. Celkem šest vzorků zmrzlin, tedy 17 procent, nevyhovělo mikrobiologickým limitům zvýšeným počtem enterobakterií,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Tyto bakterie jsou indikátorem střevního znečištění a jejich zvýšený počet svědčí o nedostatcích v provozní a osobní hygieně v kontrolovaných provozovnách. „Proto jsme provozovatele upozornili na možné příčiny znečištění, nařídili jim vhodná hygienická opatření a opakovaně odebrali vzorky. V současné době ještě nemáme vyhodnoceny všechny výsledky, avšak ty dosavadní jsou vyhovující. V žádném z kontrolovaných vzorků nebyly prokázány patogenní bakterie typu salmonella, listerie nebo stafylokoky, tedy bakterie, schopné za určitých podmínek  vyvolat alimentární onemocnění spotřebitele,“ doplnila ředitelka odboru hygieny výživy KHS Dagmar Smitková.

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.