27. 12. 2018 15:12 Aktualizováno

Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila

Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
Zobrazit galerii (10)
Zmrzlým banánem se dá zatlouct hřebík. Výuka fyziky na Zlaté stezce ožila
PRACHATICE – Konec suché teorie a začátek živé výuky fyziky. To přinesl předvánoční týden v základní škole na Zlaté stezce v Prachaticích, kde se ujala výuky chemie a fyziky Jana Vávrová. Před Vánocemi si mohli žáci školy vyzkoušet práci s kapalným dusíkem a taky třeba to, že v něm prskavka nezhasne.

 

„Dříve tu bylo málo pokusů – praktických věcí. Jen hodně teorie. Já s žáky dělám několik laboratorních cvičení v rámci výuky. Pracují samostatně ve skupince a na základě toho, co se naučili, splňují laboratorní práci. Výstupem je protokol, který se pak známkuje. Na konci roku bych jim ráda objednala nějaké zajímavé věci, s kterými by si mohli trochu hrát a zjistit, jak fungují,“ uvedla Jana Vávrová.

Oživení výuky praktickými cvičeními se týká hlavně osmáků a deváťáků školy. Snahou je probuzení zájmu o studium technických oborů. „Největší úspěch sklidila ukázka tvorby mlhy a největší obdiv zjištění, že zapálená prskavka po vložení do kapalného dusíku nezhasne. Žáci měli prostor pozorovat deformační účinky na nafouknutém balónku a ochutnat piškot, který byl několik minut ponořen v kapalném dusíku, tedy v prostředí kde bylo téměř -180°C,“ dodala.

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.