banner3
Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Muzeum s vůní botanické zahrady

    Úterý 17.9 19:00 - Strakonice, Maltézský sál a sál U Kata

  • Čteme, pleteme a těšíme se z opětovaného setkání

    Úterý 17.9 14:00 - Blatná, Knihovna

Zobrazit všechny události
 

Cenu města Českých Budějovic obdrží Václav Študlar, autor projektu revitalizace Solnice

 Autor: Reprofoto restaurace Solnice

    Autor: Reprofoto restaurace Solnice

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Zastupitelstvo města na doporučení radních schválilo udělení Ceny města České Budějovice za rok 2018 Václavu Študlarovi za projekt revitalizace historického objektu Solnice na Piaristickém náměstí. „Slavnostní předání se uskuteční 16. září v 9 hodin v obřadní síni radnice. Oceněný dostane grafický list, zapíše se do pamětní knihy a obdrží finanční odměnu ve formě šeku na padesát tisíc korun," uvedl primátor města Jiří Svoboda. Nový držitel Ceny města se zachoval netradičně a šlechetně. Peníze totiž věnuje dvěma neziskovým organizacím, kterými jsou centrum Bazalka, kde 25 tisíc korun použijí na vybavení stacionáře kompenzačními pomůckami pro děti, a stacionář Arpida. Tam 25 tisíc korun pomůže při přestavbě topného systému. To primátor velmi ocenil.

Gotická budova Solnice se čtvrtým nejstarším krovem svého druhu v České republice byla postavena v roce 1531 jako městská sýpka. Později se zde skladovaly zbraně a před rokem 1880 sůl. Nikdy zde neproběhly žádné větší stavební úpravy.

Zásadní rekonstrukce se budova dočkala až v 21. století a letos koncem března se zde slavnostně otevřela restaurace Solnice. Pivo Solnice ze stejnojmenného pivovaru v Hroznové ulici je do restaurace dopravováno unikátním podzemním pivovodem skrze Piaristické náměstí. 

Obdivuhodná práce Václava Študlara na projektu revitalizace neunikla městu a to ji nyní ocení. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace