Bylinky, které vám nesmí v kuchyni chybět


Vyvarujte se kupování již připravených marinád a sypkých kořenících přípravků, které jsou plné glutamátů, éček, zvýrazňovačů chuti a hlavně soli. Všechno tohle nahradí kvalitní sůl, olej, čerstvě mletý pepř a bylinky.
• Tymián – intenzivní vůně a chuť, používám pod maso, na zeleninu, do brambor, při výrobě bylinkového másla, do slaného pečiva.
• Rozmarýn – také intenzivní vůně a chuť, využívám obdobně jak tymián, obě bylinky se skvěle hodí jak na ryby, tak například na zvěřinu.
• Petržel – jemná chuť i vůně, hodí se do polévek, hotových omáček, pomazánek, na zdobení chlebíčků a jednohubek. Osobně ale doporučuji petržel hlavně používat do pokrmů. Tím, že něco něčím posypete, nedocílíte ochucení, ale pouze toho, že ozdobu strávník z pokrmu sundá a nesní.
• Pažitka – jemná ale zároveň intenzivní chuť, skvěle se hodí na dochucení polévek, smetanových omáček, pomazánek, do bylinkového másla, na vajíčka všech způsobů nebo třeba do karbanátků a dipů do hamburgrů.
• Oregano – neboli dobromysl, má výraznou chuť a skvěle se hodí na pizzu, do slaných závinů, k pečenému masu nebo do těstovin.
• Majoránka – jeden z pilířů české kuchyně. Společně s bramborami tvoří skvělý pár. Ať už jsou to bramboráky, bramborová polévka nebo ovarová polévka, to jsou všechno jídla, kam majoránku přidáváme automaticky. Vyzkoušejte ale čerstvou majoránku přidat do marinády na maso nebo její lístky natrhat do salátu. Budete mile překvapeni.
• Bazalka – má svěží a všestrannou chuť. Vašemu pokrmu dodá nádech středozemní kuchyně. Na pizze, těstovinách a na rajčatech ji známe všichni, ale přihoďte pár lístků do hrnce, až budete vařit hráškovou polévku, bazalka polévku oživí a dodá ji středomořský nádech.
• Libeček – neboli přírodní maggi. Přidává se do polévek, omáček, do masových směsí na karbanátky, do nádivek a nebo k dušenému masu. S libečkem ale opatrně, je velmi aromatický, opravdu stačí vždy přidat jen pár lístků. Domácí maggi si můžete připravit snadno doma. Nakrájený libeček prosolíte, zalijete olivovým olejem a napěchujete do sklenice, kterou uskladníte v lednici.
• Koriandr – u nás stále opomíjená bylinka, kterou hojně používají v Asii nebo v mexické kuchyni. Možná proto se jí přezdívá i čínská petržel. Chuť a vůně koriandru připomíná pomerančové květy s nádechem šalvěje. Používám ho na dochucení krémových polévek, do zeleninových i masových závitků a salátů. Nejraději ho ale mám v Guacamole. Což je avokádový dip, který se skvěle hodí ke všem masům, do hamburgrů, na opečený chleba nebo třeba jen tak. Připravíte ho snadno z rozmačkaného avokáda, pokrájených zralých rajčat bez semínek a koriandru, citrónové šťávy, prolisovaného česneku a nakonec osolíte a opepříte. Dobrou chuť!
Vaše Jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku