České klasiky se nemusíte bát. Znojemská omáčka krok za krokem


Pro začátek je důležité vybrat kvalitní suroviny a rozhodně na nich nešetřit penězi. Naučila jsem se maso připravovat občas a dopřát si ho o to ve větší kvalitě, nejlépe od místního chovatele nebo z farmářského obchodu, které ve většině měst rostou jako houby po dešti. Na omáčky vybírám buď hovězí krk nebo kližku, protože když je maso prorostlé, tak je mnohem šťavnatější.
Suroviny: 700 g hovězího krku, 50 g špeku nakrájeného na kostičky, 3 cibule nakrájené na jemno, 3 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje, 600 ml hovězího vývaru, 50 g hladké mouky, 2 lžíce másla, 150 g nakládaných okurek nakrájených na kostičky + trošku láku z okurek, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup: Nakrájenou cibuli orestuji na sádle do hněda, během restování přidám i špek a společně velmi pomalu opékám. Bude to nějakou chvilku trvat, ale nechvátejte a mějte plamen ztlumený. Mezitím si očistěte maso a nakrájejte na plátky. Každý plátek z obou stran osolte a opepřete. Ale pozor, neklepat! Vedle na pánvi všechno maso postupně opečte, aby mělo zlatavou až hnědou barvu. Orestované maso i s výpekem přidáme do hrnce s cibulí, zalijeme vývarem a pomalu dusíme cca 2 hodiny, dokud není maso úplně měkké. Plátky hovězího vyndáme stranou, přikryjeme je alobalem a necháme chvíli odpočinout. Mezitím si zahustíme omáčku. Na pánvi si připravíme tmavou jíšku z másla a mouky. Opět to bude chvíli trvat, než se mouka opeče a zhnědne. Je potřeba stále míchat a hlídat, aby se jíška nespálila. Hotovou směsí z másla a mouky zahustíme omáčku, povaříme a důkladně promícháme. Přilijeme pak trochu láku z okurek a přisypeme i na kostičky nakrájené okurky. Osobně mám ráda, když v omáčce křupou, tak pak již omáčku stáhnu z plamene a nevařím. Dochutíme solí, pepřem, vrátíme maso zpět do omáčky a podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.
dobrou chuť přeje jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku