DOBROTY: Boží milosti podle Rettigové – klasické i s vůní skořice - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Boží milosti podle Rettigové – klasické i s vůní skořice - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Boží milosti podle Rettigové – klasické i s vůní skořice - Jižní Čechy Teď!
18. 4. 2025 8:45

DOBROTY: Boží milosti podle Rettigové – klasické i s vůní skořice

Boží milosti jsou tradiční české sladké pečivo, které se připravovalo při výjimečných příležitostech, například o Velikonocích. Tento recept vychází z původního od Magdaleny Dobromily Rettigové, s drobnou úpravou v podobě dvou variant obalení.


DOBROTY: Boží milosti podle Rettigové – klasické i s vůní skořice - Jižní Čechy Teď!

Nejprve si připravte větší mísu a do ní prosejte 300 gramů hladké mouky. Přidejte dvě špetky soli a 20 gramů cukru (může být i třtinový). Do směsi nastrouhejte 100 g másla a udělejte drobenku.

V hrníčku si rozšlehejte dva žloutky a jedno celé vejce, přidejte k nim tři lžíce smetany ke šlehání a tři lžíce bílého vína (nebo rumu). Tekutou směs nalejte do důlku uprostřed drobenky a zpracujte těsto. Musí být pevné a pružné.

Těsto zabalte do fólie a nechejte asi 30 minut v ledničce.

Pak ho rozválejte na plát silný asi 4 mm a  nakrájejte čtverečky. Doprostřed každého čtverce udělejte nožem malý křížek – ne až do okrajů. To je typické právě pro staré recepty. Já dělám čtverečky z poloviny těsta, z druhé si udělám proužky a ty zatočím jako do věnce.

V hlubší pánvi rozehřejte větší množství sádla. Když je dost rozpálený, začněte jednotlivé kousky  smažit, dokud nejsou krásně zlatavé.

Hotové milosti nechejte okapat na ubrousku a rozdělte je na dvě poloviny (nebo na čtverečky a věnečky). Jednu hned obalím ve směsi moučkového cukru s trochou vanilky, druhou ve skořicovém cukru.

Tip: Rettigová do svých milostí často přidávala i trochu citronové kůry.

Víte, že boží milosti patří mezi tradiční české sváteční pečivo, které se připravovalo hlavně během masopustu a Velikonoc? Na jaře symbolizovaly návrat hojnosti po dlouhém půstu a také se dávaly koledníkům jako součást pomlázky – hezky zabalené do ubrousku nebo do košíčku spolu s malovanými vejci.

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.